Elonen tekee suurinvestoinnin uuteen leipomoon

18.6.2024

Oviteollisuuden käytössä ollut halli muutetaan elintarvikekäyttöön Töysäläisen leipomoksi.
Oviteollisuuden käytössä ollut halli muutetaan elintarvikekäyttöön Töysäläisen leipomoksi.

Elonen investoi 12 miljoonaa uuteen nykyaikaiseen leipomoon ja avaa vaiheittain uudet tuotantotilat Alavudella loppuvuodesta 2024. Mattioven siirtäessä tuotantotilansa Kuopioon ja Vääksyyn, saatiin pitkien neuvotteluiden jälkeen vapautuvat tilat uuden Töysäläisen leipomon käyttöön. Oviteollisuuden tuotantotilojen muuttaminen elintarviketeollisuuden käyttöön vie oman aikansa, mutta suunnitelmat ovat pitkällä ja työt on jo aloitettu. Uuden leipomon laiteasennuksiin päästään syyskuusta alkaen.

Ensimmäisessä vaiheessa Elonen rakentaa leipomoon neljä tuotantolinjaa, jotka valmistavat perinteisiä Töysäläisen pipareita, korppuja ja keksejä. Lisäksi donitseille valmistuu uusi tuotantolinjakokonaisuus.

Myöhemmin kokonaisuutta täydennetään vielä muutamalla tuotantolinjalla. Pitkien toimitusaikojen vuoksi tuotantolinjat käynnistyvät vaiheittain, mutta tuotantoon leipomo päässee jo marraskuun aikana.

”Tarkoituksemme on palauttaa mahdollisimman nopeasti nykyvalikoima, jonka jälkeen vasta on uutuuksien vuoro”, sanoo toimitusjohtaja Jari Elonen.

Projektin yksi tärkeimmistä kulmakivistä on ollut rakentaa hiilineutraali tuotantolaitos. Tämä on huomioitu kaikissa investoinneissa. Kaikki lämmitys uuneista kiinteistöön tapahtuu uusiutuvalla energialla eikä fossiilisia energiamuotoja käytetä. Uusien järjestelmien myötä tehostetaan hävikin pienentämistä ja parannetaan entisestään tuotteiden sekä raaka-aineiden jäljitettävyyttä. Myös pakkaussuunnittelussa on aiempaa enemmän kiinnitetty huomiota uusiutuviin materiaaleihin.

"Uuden leipomon sijainti mahdollistaa sen, että saamme työllistettyä nykyiset, osaavat työntekijät työssäkäyntialueella, mikä on meille erittäin tärkeää. Työprosessien sujuvuuteen ja työn ergonomian kaikkiin osa-alueisiin on kiinnitetty erityistä huomioita leipomon suunnittelussa. Projektin suunnittelutoimisto, pääurakoitsija ja aliurakoitsijat on valittu, kaikissa valinnoissa olemme halunneet työllistää paikallisia toimijoita." 

Töysäläisen tarinaa ja Takaisin tuhkasta -dokumenttisarjaa voi seurata myös Elosen sosiaalisen median kanavista.