Ruis on ylivoimainen - muista myös Ruisleipäpäivä 28.2.
21.1.2025
Rukiilla on merkittävä rooli suomalaisten täysjyväviljan saannissa. Näin kertoi Pro Rukiin projektikoordinaattori Terhi Virtanen yhdistyksen marraskuussa järjestämässä Ruiswebinaarissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan rukiista saadaan suomalaisten ruokavaliossa reilusti yli puolet päivittäisestä täysjyväviljamäärästä. Syksyllä julkaistuissa ravitsemussuosituksissa annettiin ensimmäistä kertaa grammamääräinen suositus täysjyväviljan saannille. Täysjyväviljan riittävä saanti edistää terveyttä monin tavoin, projektikoordinaattori Terhi Virtanen Pro Ruis yhdistyksestä toteaa. Näin ollen sen suositeltavan saantimäärän tarkempi määrittely on hänen mielestään hyvä ja odotettu asia. Täysjyvän on todettu muun muassa pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja joihinkin suolistosyöpiin. Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita bioaktiivisia yhdisteitä, jotka ovat sen terveysvaikutusten taustalla.
Lue koko tiedote tästä: https://www.epressi.com/tiedotteet/maatalous/ruis-ylivoimainen-taysjyvan-lahde.html |