EM Nuori Leipuri -kilpailun voitto meni Ruotsiin

9.11.2012

Emma Mahlamäki (vas.) ja Emilia Raikamo saivat kaulaansa mitalit ja käteensä kunniakirjat kilpailuun osallistumisesta.
Emma Mahlamäki (vas.) ja Emilia Raikamo saivat kaulaansa mitalit ja käteensä kunniakirjat kilpailuun osallistumisesta.
Suomen kilpailijoiden tuotepöytä näytti komealta.
Suomen kilpailijoiden tuotepöytä näytti komealta.
Voittoisa Ruotsin joukkue Susanna Söderman (vas.) ja Linn Danielsson.
Voittoisa Ruotsin joukkue Susanna Söderman (vas.) ja Linn Danielsson.

Rouenissa Ranskassa 5.-7.11.2012 käyty nuorten leipureiden Euroopan mestaruuskilpailu oli jännitysnäytelmä, jossa Ruotsi nappasi voiton. Suomea edustivat kunniakkaasti Emma Mahlamäki ja Emilia Raikamo.

Ruotsin joukkueessa leipoivat Susanna Söderman ja Linn Danielsson, joista Susanna oli kisan ykkönen ja Linn sijoittui kolmanneksi. Heidän väliinsä eli hopealle yksilökilpailussa kiilasi Tanskan Cecilie Rasmussen. Kaikki muut kilpailijat sijoittuivat neljänneksi. Kilpailuun osallistui yhteensä kymmenen maata.

Nuorten leipureiden EM-kilpailuihin osallistutaan kahden hengen joukkueilla, joiden jäsenten tulee olla alle 23-vuotiaita. Suomen joukkue valittiin karsintakilpailussa noin vuosi sitten ja kilpailijamme Emma Mahlamäki ja Emilia Raikamo olivat harjoitelleet ahkerasti kevättalvesta
lähtien. Valmennustiimiin kuuluivat leipurimaajoukkueen nuorten valmennuksesta vastaavan Helsingin palvelualojen oppilaitoksen lehtorin Jarmo Nygårdin lisäksi leipurimaajoukkueen päävalmentaja Kai Renlund, VAASAN Oy, lehtori Reijo Heinonen Pirkanmaan ammattioppilaitoksesta sekä leipomokonsultti Tapio Viikinniemi Valio Oy:stä. Valio Oy toimii myös leipurimaajoukkueen yhteistyökumppanina.

Kilpailussa leivotaan ruokaleipää, sämpylöitä, pullaa ja viinereitä sekä lisäksi tehdään leipätaitotyö tai kakku. Myös kaikkien näiden tuotekategorioiden parhaat palkitaan. Parhaista ruokaleivistä palkittiin Ranskan Maximilien Tetard, sämpylöistä Saksan Georg Josef Hermann, pullista Ruotsin Susanna Söderman, viinereistä Hollannin Nicolaas van Waarde ja taitotyöstä Tanskan Rasmus Hagelquist Pedersen.

Aikaa kilpailutöiden tekemiseen on viisi tuntia plus tunnin valmisteluaika edellisenä päivänä. Leipätaikinan saa kukin joukkue halutessaan tehdä yhdessä, mutta leipien lopullinen muotoilu, koristelu ja paistaminen tehdään yksin. Kaikki muut taikinat ja niiden jalostaminen tuotteiksi tehdään yksin. Viinereitä, pullia ja sämpylöitä on kutakin oltava neljä erilaista
mallia ja niiden on asetuttava myös tiettyjen painorajoitusten sisään.

Tuomaristona toimivat jokaisen osallistujamaan lähettämät ammattituomarit, jotka arvioivat tuotteiden lisäksi kilpailijoiden työskentelyä ja sen siisteyttä ja hygieenisyyttä. Tuomarit myös maistavat tuotteet leipätaitotyötä ja kakkua lukuun ottamatta. Nekin on kuitenkin valmistettava syötävistä raaka-aineista. Suomen tuomarina toimi EM-kilpailussa Jarmo Nygård.