Tampereen alueen mestareista julkaistiin kirja

13.1.2014

Oppipojasta mestariksi -kirja sisältää tuhat vuotta ammattitaitoa.
Oppipojasta mestariksi -kirja sisältää tuhat vuotta ammattitaitoa.

Joulun alla ilmestynyt Oppipojasta mestariksi -kirja kertoo leipomoalan ammattilaisten kehittymisestä oppilaista mestareiksi. Se kokoaa kahdenkymmenen kolmen Tampereen alueen leipuri- ja kondiittorimestarin upean ammattiuran. Hankkeen puuhamiehenä toimi lehtori Reijo Heinonen Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteestä.  Kirja tehtiin pienellä budjetilla, muutaman yrityssponsorin tuella.

Kirja toteutettiin opinnäytetyönä Tredun Kangasalan toimipisteen konditoriaosastolla ja sitä työstivät opiskelijat Emma Mahlamäki, Sanni Seppä ja Laura Lamminmäki. Taittokin tehtiin opiskelijatyönä, sillä siitä huolehti TREDUn Lempäälän av-viestinnän osaston opiskelija Tiia Ervasti. Kuvaajana ja visualistina  toimi Janne Heinonen.

Kirjassa esiintyvät mestarit ovat Pertti Aalto, Veli-Matti Ahvenharju, Markku Hakanen, Reijo Heinonen, Kari Hilden, Lauri Jortikka, Eeva Jurkka, Heikki Jänne, Mika Järvinen, Liisa Kangasmäki, Tit Kruus, Jarno Kujanpää, Matti Kurki, Aini Lattunen, Lauri Meriläinen, Hanna Oinonen, Veikko Palttala, Airi Peippo, Esa Salo, Seppo Samppala, Rauno Siitonen, Eeva Tikkanen ja Kristiina Westerberg.

Teos sisältää mestareiden esittelyjen ohella myös heidän tuotteitaan reseptein ja kuvin. Joukossa on niin kakkuja, leivoksia, sokeritöitä, konvehteja, kahvileipää kuin ruokaleipääkin. Ne kaikki ovat syntyneet rakkaudesta ja ilosta ammattia kohtaan.

Kirjan loppuosaan lisättiin vielä monisivuinen leipomon ja konditorian sanasto, joka aikoinaan ovat laatineet Linkosuon Leipomon Jussi Linkosuo ja Riitta Parviainen. Näin tehtiin, jotta vanhempien mestareiden käyttämä ammattisanasto tulisi tutuksi nuoremmillekin.

Kirjaa myydään Tredun Kangasalan toimipisteessä, josta sitä voivat myös tilata yritykset ja julkisyhteisöt.