Leipomo- ja konditoria-alan PM-kilpailut Tampereella tällä viikolla

6.10.2014

Pohjoismaiden väliset leipureiden ja kondiittoreiden mestaruuskilpailut pidetään 8.-10.10.2014 NordicFood NordicPack -messutapahtuman yhteydessä Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Järjestäjinä toimivat Tampereen Messut ja Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen.

Mukana Pohjoismaista ovat molemmissa kilpailuissa isäntämaa Suomen lisäksi Ruotsi, Norja ja Tanska. Leipomoalan PM-kilpailut on järjestetty tätä ennen jo kolme kertaa, viimeksi Tanskassa, jossa Suomi nappasi mestaruuden. Konditoria-alan PM-kilpailut järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Kilpailurupeaman Tampereella aloittavat kondiittorit, jotka kilpailevat keskiviikkona 8.10.2014 Kahdeksan tunnin aikana heidän on valmistettava kolmenlaisia petit fours-leivoksia, suklaa-lautasjälkiruoka sekä kolmikerroksinen hääkakku.  Töiden teema on Romantic. Jokaisen maan joukkueessa on kaksi kondiittoria. Lisäksi jokainen osallistujamaa lähettää paikalle tuomarin.

Suomen kondiittorijoukkueen muodostavat Vilppu Hänninen ja Tuomo Pynnönen, jotka molemmat työskentelevät Konditoria pH7 Oy:ssä Tuusulassa.  Joukkueen valmentajana ja kilpailun tuomarina toimii  Toni Rantala Konditoria pH7 Oy:stä.

Leipurit astuvat kilpailuareenalle kondiittoreiden jälkeen 9. ja 10.102014.  Leipureiden kilpailutöiden teemana on pohjoismainen luonto. Kolmihenkisistä leipurijoukkueista ensimmäisenä urakkansa aloittavat taitotyön tekijät torstaina 9.10.2014. Suomen joukkueen taitotyön tekee Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo.  Aikaa työn tekemiseen on kuusi tuntia.

Perjantaina 10.10.2014 ovat vuorossa ruokaleivät ja kahvileivät. Suomen ruokaleivät leipoo Meiju Petrelius, Leipurin Oy ja kahvileivät Tytti Tukiainen, Linkosuon Leipomo Oy. Ruokaleipäsarjassa leivotaan neljä erilaista ruokaleipää: patonkeja ja kateleipiä sekä yksi raskituksella eli juurella nostatettu leipä. Neljäs leipä on ns.yllätysleipä, johon osa raaka-aineista arvotaan paikan päällä. Kahvileipäsarjassa tuotteina olivat perinteiset croissantit ja briossit sekä pullat ja viinerit. Croissanteja tehdään sekä perinteisiä sarven muotoisia että suklaatäytteisiä.

Joukkueen valmentajana ja kilpailun tuomarina toimii Veli-Matti Ahvenharju, Royal Bakery Oy.