Porin Leivän tuotekehitys leipoo lisäarvoa härkäpavusta

10.6.2015

Satakuntalainen leipomo Porin Leipä Oy tuo viikolla 24 markkinoille tuoteperheen, joka sisältää suomalaista härkäpapua. Tuoteperheessä leipäviljan osuus on sataprosenttisesti joko ruista tai suomalaista täysjyväkauraa. Sekä Superkaura että Superruis -leivät sisältävät lisäksi härkäpapua, joka on tuoreiden tutkimusten mukaan yksi lupaavista kasviproteiinin lähteistä tulevaisuudessa.

Leivissä arvostetaan tällä hetkellä kotimaisia viljoja sekä paikallisten leipomoiden mahdollistamaa läheisyyttä ja tuoreutta. Hiilihydraattien karttaminen on hiipunut ja kuluttajat luottavat jälleen hyvien hiilihydraattien ja proteiinien lähteisiin.

– Härkäpavussa on jopa kaksinkertaisesti proteiinia vehnään verrattuna. Lisäksi härkäpapu sisältää monia terveydelle tärkeitä hivenaineita, ravintokuituja ja bioaktiivisia yhdisteitä. Näiden ominaisuuksien vuoksi härkäpavulle ennustetaan hyvää tulevaisuutta. Haluamme olla tässä kehityksessä edelläkävijöitä. Emme kuitenkaan aio tinkiä tuoreen leivän hyvästä mausta, myyntijohtaja Jani Multisilta Porin Leipä Oy:stä kertoo.

Härkäpapua on aiemmin viljelty suomalaisilla pelloilla lähinnä eläinten rehuksi. Pitkäjänteisen jalostuksen ja tuotekehityksen ansiosta härkäpavusta saadaan nykyään jauhettua leipomiseen soveltuvaa elintarvikekelpoista jauhoa. Porin Leipä näkee tässä hyvän mahdollisuuden lisätä kasviproteiinien määrä ruokavalioomme, siksi se on lähtenyt mukaan VTT:n kasviproteiinihankkeeseen.

– Tutkijoiden mukaan härkäpaputuotteet kuten leipä ja pasta ovat rakenteeltaan, väriltään ja ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan parempia kuin esimerkiksi maissi-, riisi- ja soijajauhoista valmistetut tuotteet. Olemme olleet Superrukiin ja Superkauran tuotekehityksessä innolla mukana. Lisääntyvä kysyntä tehnee härkäpavusta yleisemmän näyn myös kotimaisessa maalaismaisemassa, maanviljelijä Juha-Pekka Aikola kertoo.