Kondiittoreiden PM meni Tanskaan, leipureiden Ruotsiin

5.9.2016

Suomen leipurijoukkue, Timo Kyllinen (vas.), Eva Marttila ja Henna Lassila. Edessä valmentaja ja tuomari Veli-Matti Ahvenharju.
Suomen leipurijoukkue, Timo Kyllinen (vas.), Eva Marttila ja Henna Lassila. Edessä valmentaja ja tuomari Veli-Matti Ahvenharju.
Suomen kondiittorijoukkue, Tuomo Pynnönen (vas.) ja Julianna Tofferi sekä valmentaja ja tuomari Toni Rantala.
Suomen kondiittorijoukkue, Tuomo Pynnönen (vas.) ja Julianna Tofferi sekä valmentaja ja tuomari Toni Rantala.

Perjantaina 2.9. ja lauantaina 3.9. käytiin kilpailut leipomo- ja konditoria-alan Pohjoismaiden mestaruuksista Oslossa. Joukkueet näihin kilpailuihin lähetti Suomen Leipuriliitto ry. Suomen leipuri- ja kondiittorijoukkueen yhteistyökumppanina toimii Condite Oy.

Kondiittoreiden Pohjoismaiden mestariksi nousi Tanska, joka oli myös puolustava mestari. Leipureiden Pohjoismaiden mestaruus meni Ruotsiin, joka sekin puolusti mestaruutta. Suomen joukkueet sijoittuivat molemmissa kilpailuissa neljänneksi hyvällä suorituksella, joka kuitenkaan ei riittänyt mitalisijoille.

Kilpailuun osallistui neljä Pohjoismaata: Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja. Jokainen maa lähetti paikalle kaksihenkisen kondiittorijoukkueen ja kolmihenkisen leipurijoukkueen sekä tuomarin kumpaankin kilpailuun. Tällä kerralla kilpailutyöt tehtiin teemalla ”Back to the 60’s”.

Suomen kondiittorijoukkueen muodostivat Julianna Tofferi, Cafe Herkkuhetki, Orivesi ja Tuomo Pynnönen, Konditoria pH7 Oy, Tuusula. Heitä valmensi tuusulalaisen Konditoria pH7:n yrittäjä Toni Rantala, joka toimi myös kilpailun tuomarina. Yhdeksän tuntia kestäneessä konditoriakilpailussa kilpailijat valmistivat jälkiruuan, jäätelökakun, suklaakakun ja suklaataitotyön. Julianna Tofferi vastasi joukkueessa suklaakakusta ja taitotyöstä, Tuomo Pynnönen teki jälkiruuan ja jäätelökakun.

Leipureiden kilpailutöinä olivat ruokaleivät, kahvileivät ja leipätaitotyö. Suomen leipurijoukkueessa valmisti ruokaleivät Eva Marttila, Aroma Bageri & Konditori, Kvevlax, kahvileivät Timo Kyllinen, Timo Kyllinen Oy, Oulu ja leipätaitotyön Henna Lassila. Valmentajana toimi Veli-Matti Ahvenharju, Royal Bakery Oy, Tampere. Hän toimi myös kilpailun tuomarina.

Leipureilla kilpailuaikaa oli seitsemän tuntia ja edellisenä päivänä sai töitä valmistella kahden tunnin ajan. Ruokaleipiä tehtiin neljää erilaista: patonkeja ja sämpylöitä, yksi kauraleipä, yksi ilman hiivaa kohotettu leipä sekä ”yllätysleipä”, johon osa raaka-aineista ostettiin viereisiltä maalaismarkkinoilta ja johon saatiin valmis esitaikina kilpailujärjestäjiltä. Kahvileipiä tehtiin neljää erilaista: croissantteja, briosseja, pullia ja viinereitä. Leipätaitotyö tehtiin 1 x 1 metrin alustalle ja sen kaikkien raaka-aineiden tuli olla syötäviä. Työssä piti käyttää vähintään neljää erilaista taikinaa ja työn värit saivat olla vain leivän "omia" värejä.