Linkosuo täyttää 80 vuotta 1.12.2016

28.11.2016

Linkosuo aloitti leipomotoimintansa 1936 Emmauksen hotellin sisäpihalla rautatieasemaa vastapäätä. – Koko perhe oli mukana työssä. Kukin auttoi parhaansa mukaan äidin hoitaessa myymälää ja isän vastatessa leipomosta, kertoo perustajien eli Aarne ja Elsa Linkosuon tytär Ritva Jänne.

Pian 84-vuotta täyttävä Ritva Jänne kertoo Linkosuon yrityskulttuurin syntyneen Emmauksen leipomon perheyrityksen ilmapiiristä. – Alusta asti työtä tehtiin sitoutuneesti ja hyvässä hengessä. Vastapainona kovalle työlle pidettiin samalla myös hauskaa. Ihmiset arvostivat toisiaan ja huumori oli alusta asti sallittua.

Hyvä esimerkki huumorista oli Linkosuon perheen luoma orkesteri Laihtumattomat, joka esiintyi ahkerasti eri tilaisuuksissa Tampereella

Talvisodan pommituksista kansainväliseen kahvilakulttuuriin

Sodan aikana Linkosuo toimitti Puolustusvoimille ruisleipää, jota leivottiin pommituksissa rikkoutuneiden laudoitettujen ikkunoiden suojassa. Sodan loputtua vetovastuuta toiminnasta ottivat Oskari Linkosuon poika Juhani Linkosuo sekä Ritva Jänteen puoliso Tapani Jänne. Konttorissa lankoja käsissään piti Juhani Linkosuon vaimo Hertta Linkosuo. Heidän johdollaan nykyinen Linkosuo sai hahmonsa. – Oppia haettiin Euroopasta ja Amerikasta. Tavoitteena oli tuoda Tampereelle aivan uudenlaista ja elävää kahvilakulttuuria, Ritva Jänne kertoo. Tältä ajalta on peräisin Linkosuon kahviloiden merkittävä rooli tamperelaisessa katukuvassa. Edelleen tamperelaiset poliitikot, kulttuurivaikuttajat ja opiskelijat tapaavat esimerkiksi Cafe Siilinkarilla tai Kauppahallin kahvilassa.

Linkosuo on Tampereella ollut alusta asti trendien ja uusien tuulien haistaja. Juuri Linkosuo on aikanaan  lanseerannut Tampereella sellaiset uutuudet kuten Coca-Cola, hampurilainen  ja pizza. Unohtaa ei tietenkään sovi edelleen saatavissa olevaa Pärämätsiä, joka oli Linkosuon grillin vetonaula. Harva myös tietää, että legendaariset tamperelaisravintolat Ohranjyvä, Tavastia ja Rustholli ovat Linkosuon perustamia.

Ruissipseillä maailmalle

Nyt 80-juhlavuottaan viettävä Linkosuo on kasvanut merkittäväksi yritykseksi, jonka tuotteita viedään nykyään kasvavassa määrin Baltiaan, Ruotsiin  ja Venäjälle. Maailmalla Linkosuo tunnetaan erityisesti Ruissipseistä.

Perheyrityksen mentaliteetti ei kuitenkaan ole vuosien saatossa muuttunut. Edelleen työurat Linkosuolla ovat poikkeuksellisen pitkiä, mikä kertoo sitoutuneisuudesta ja perheyrityksen kiinteästä ilmapiiristä.

Koko toiminta-aikansa Linkosuota on luotsannut sama perhe. Viime vuosina mukaan yrityksen toimintaan on astunut jo neljäs sukupolvi. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Aarne Linkosuon tyttärenpoika Timo Jänne.