Taitajan kondiittorilajin voitto Pietarsaareen

22.5.2017

Keskellä voittaja Victoria Lindgren, vasemmalla Roosa Rautio ja oikealla Minna Kaunela.
Keskellä voittaja Victoria Lindgren, vasemmalla Roosa Rautio ja oikealla Minna Kaunela.

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja 2017 järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa viime viikolla. Kondiittori-lajissa kilpaili kahdeksan finalistia, joista voiton vei Victoria Lindgren Optimasta Pietarsaaresta. Toiseksi tuli Oulun Seudun ammattiopistoissa opiskeleva Roosa Rautio ja kolmanneksi Minna Kaunela tampereen seudun ammattiopistosta.

Taitaja-kilpailut on vuosittain järjestettävä Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Kilpailuissa ratkotaan yli 40 ammattitaitolajin suomenmestaruudet. Finaalissa kilpaili yli 400 oman alansa osaajaa. Kondiittorilajin finaalissa kilpaili kahdeksan finalistia.

Kondiittorilajin lajivastaavana toimi Pauliina Tokola ja varavastaavana Miia Repo, kumpikin Stadin ammattiopistosta. Lajin kilpailuvalmisteluissa oli mukana myös ohjausryhmä, johon kuului opetusalan henkilöiden ohella edustajia leipomoalan yrityksistä ja raaka-ainetoimittajista. Osa ohjausryhmän jäsenistä oli mukana myös kilpailun tuomaristossa..

Kilpailun tuomaristo oli koottu alan ammattilaisista. Päätuomarina toimi Joachim Wunsch, Finnbakels Oy. Muut tuomariston jäsenet olivat Pauliina Stewart, Hotel Kämp; Susanna Suhonen, Oy Fredr. Edv. Ekberg Ab; Eero Paulamäki, Oy Karl Fazer Ab; Markku Vengasaho, Saimaan ammattiopisto Sampo; Toni Rantala, Konditoria pH7 Oy sekä Outi Nieminen, Koulutuskeskus Salpaus.

Taitaja-finaali käydään kolmen päivän aikana, joista ensimmäisenä tehtiin vegaaninen ja gluteeniton ”pieni makea”. Lisäksi tehtiin kondiittorin jälkiruoka. Se oli nyt uutena kilpailutehtävänä tässä lajissa.

Toisena kilpailupäivänä tehtiin pakollinen tuote eli kakku sekä toisena työnä kondiittorin koristetyö. Kakku oli passion-hyydykekakku. Kondiittorin koristetyössä teemana oli Suomi 100 vuotta. Työn raaka-aineita ei rajoitettu, sen saattoi tehdä yhtä hyvin sokerista, suklaasta kuin taikinastakin.

Kolmannen kilpailupäivän tuote liittyi Helsinkiin. ”Kaupunki kaupungissa” -tuote tarkoitti, että kilpailijan tuli valmistaa tuote helsinkiläisen kaupunginosan kaupunkijuhlaan. Käytännössä se tarkoitti kakkua tai leivoksia (20 hengelle). Tuotteesta piti pitää myös esittelypuhe mikrofonia käyttäen.

 

Taitaja 2017 -finaalin tulokset

1. Victoria Lindgren, Optima, 89,90 p.

2. Roosa Rautio, Oulun seudun ammattiopisto, 80,46 p.

3. Minna Kaunela, Tampereen seudun ammattiopisto, 80,13 p.

4. Ellinor Höstman, Optima

5. Jennika Uusikartano, Tampereen seudun ammattiopisto

6. Anu Alatalo, Lapin ammattiopisto

7. Meri Oksa, Stadin ammattiopisto

8. Jonna Kyllönen, Oulun seudun ammattiopisto