Vuoden Leipäkauppa 2018 -kilpailu käynnistyi uudistuneena

20.9.2017


Suomen Leipuriliitto ry paikallisyhdistyksineen on käynnistänyt Vuoden Leipäkauppa 2018 -valinnan. Tunnustus myönnetään ensi vuoden helmikuussa päivittäistavarakaupalle, joka on esimerkillisesti paneutunut ja panostanut leipomotuotteiden kauppaan ja huomioinut monipuolisesti kuluttajien toiveet ja tarpeet. Vuoden Leipäkauppa -tunnustuksella palkitaan sekä kauppa että sen leipäosaston henkilökunta suomalaisen leipäkulttuurin ja leivän arvostuksen hyväksi tehdystä työstä.

Vuoden Leipäkauppa -kilpailu käynnistetään vuosittain syyskuussa ja tunnustus luovutetaan voittajalle seuraavan vuoden helmikuussa. Vuoden 2018 Leipäkaupan valintaan osallistuvat tänä vuonna hypermarketit ja tavaratalot. Valinta etenee niin, että ensin Suomen Leipuriliiton paikallisyhdistykset nimeävät kukin omalta alueeltaan parhaaksi leipäkaupaksi katsomansa päivittäistavarakaupan. Ehdokkaat julkistetaan 16.10.2017 kansainvälisenä Maailman leipäpäivänä. Ehdokkaille jaetaan ”Ehdolla Vuoden 2018 Leipäkaupaksi” -banderolli, jonka myymälät voivat kiinnittää leipäosastolleen.

Tänä vuonna kilpailua on uudistettu ja myös kuluttajat samoin kuin ehdokkaiksi asetetut myymälät voivat vaikuttaa Vuoden Leipäkaupan valintaan. Kuluttajat voivat osallistua valintaan Facebookin kilpailun kautta. Ehdokkaaksi asetettuja myymälöitä puolestaan pyydetään lähettämään Suomen Leipuriliitolle perustelut ja kuvia/video leipäosastoon paneutumisesta ja siinä onnistumisesta. Esiraati käy läpi perustelut sekä kuluttajien kommentit ja valitsee niiden mukaisesti 3-5 finalistia. Lopullinen valitsijaraati vierailee finalistimyymälöissä ennalta ilmoittamattomana aikana ja valitsee niiden joukosta voittajan. Voittaja palkitaan helmikuussa 2018 Vuoden Leipäkauppa 2018 -tittelillä.

Vuoden Leipäkaupan valinnassa olennaisia kriteereitä ovat valikoiman monipuolisuus ja tuoreus sekä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten leipomotuotteiden saatavuus. Erityisen tärkeää on, että tuotteet on valmistettu Suomessa. Myös sesongit ja erityisruokavaliot tulisi huomioida leipäosastolla. Lisäksi kiinnitetään huomiota leipäosaston yleisvaikutelmaan, siisteyteen ja järjestykseen, tuotteiden esillepanoon, osaston omaleimaisuuteen sekä henkilöstön asiantuntemukseen ja palvelualttiuteen.

Vuoden Leipäkaupan valinnassa ovat joka toinen vuosi mukana hypermarketit ja tavaratalot, joka toinen vuosi pienemmät päivittäistavarakaupat. Vuoden 2017 Leipäkaupaksi valittiin K-supermarket Reimari Paraisilta pienempien päivittäistavarakauppojen sarjassa.