Omnian opiskelijat voittivat Sivistys100-juhlaleivoskilpailun

16.11.2017

Voittoisa Vapaus-leivos.
Voittoisa Vapaus-leivos.

Opetus- ja kulttuuriministeriön leipuri- ja kondiittoriopiskelijoille järjestämän juhlaleivoskilpailun on voittanut Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian opiskelijoiden Susanna Boströmin ja Sonja Kallion suunnittelema leivos Vapaus.

Kilpailun teemana oli sivistys ja 100-vuotias Suomi. Kilpailun voittaneita leivoksia tarjotaan opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä Sivistys100-juhlaseminaarissa joulukuussa (kutsuvierastilaisuus). Leivoksella halutaan nostaa seminaarissa esiin suomalaista ammatillista osaamista osana 100-vuotiaan Suomen tarinaa, jossa sivistyksellä on ollut merkittävä rooli.

Kilpailun finaali käytiin opetus- ja kulttuuriministeriössä 16.11.2017. Arviointikohteita olivat leivoksen ulkonäkö, maku, soveltuvuus sarjatuotantoon sekä teeman mukaisuus.

Tuomareiden mukaan voittajaleivos oli kaunis, maultaan omaperäinen ja soveltui hyvin tähän aikaan. Aineksina leivoksessa on käytetty mm. omenaa, kinuskia, sinihomejuustoa ja riihiruista.

Leivosten valmistuksesta vastaa konditoria-alan yritys, ja voittajaleivoksen suunnitelleilla opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua leivosten tuotantoon.

Kilpailun tuomaristo oli valinnut finaaliin neljä leivosta reseptien ja kuvien perusteella.

Muut finaaliin päässeet leivokset olivat:

  • Susanna Lehtinen ja Virva Hokka, Jyväskylän aikuisopisto: Mustikka-sitruunaleivos, Suomen vuosi
  • Susanna Sarlomo ja Julia Skorin, Omnia: Hillasoiden laulu
  • Kaarina Immonen, Etelä-Savon ammattiopisto: 100-vuotias sivistynyt Suomi

Kilpailuun tuli yhteensä 21 reseptiä 12 oppilaitoksesta.

Tuomariston puheenjohtajana toimi lehtori, Skills-lajipäällikkö Markku Vengasaho (Saimaan ammattiopisto Sampo), yrittäjä Toni Rantala (Konditoria pH7 Oy), opettaja ja WorldSkills-ekspertti Outi Nieminen (Koulutuskeskus Salpaus), opetusneuvos Armi Mikkola (opetus- ja kulttuuriministeriö), ylitarkastaja Tarja Koskimäki (opetus- ja kulttuuriministeriö) ja kondiittori ja WorldSkills-maailmanmestari Emeliina Papinniemi (MBakery Oy).

Voittajaleivoksen resepti julkaistaan 4. joulukuuta.