Leipätiedotus: Neljä palaa leipää päivässä ja pulla joka kolmas päivä

15.4.2019

Suomalainen söi vuonna 2018 ruokaleipää reilu 41 kiloa. Tämä vastaa noin 4 leipäviipaletta päivässä. Kahvileivällä herkutellaan noin joka kolmas päivä. Näin kertoo Leipätiedotus vastikään lähettämässään tiedotteessa.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2018 ruokaleipää keskimäärin reilut 41 kg/hlö. Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kg kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai viinerin nauttimista joka kolmas päivä.

 - Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta. Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää viime vuonna noin 113 g, mikä vastaa noin 4 viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää.

Tuonnin kasvusta huolimatta suomalaiset syövät edelleen eniten kotimaista leipää.

- Laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 35 kg kotimaista leipää, Terhi Virtanen kertoo.
- Kahvileivästä ja konditoriatuotteista noin 5,5 kg on kotimaista tuotantoa.

Riittävästi terveellistä kuitua

Monet kotimaiset leivät ovat runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään 6 %. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25-35 g päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu. Suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittäneen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 70 % väestöstä saa kuitua liian vähän: suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on vain 20-22 g /vrk.

Viljatuotteet ovat erinomainen kuidunlähde ja viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista. Täysjyväleivän terveellisyys perustuu sen sisältämään viljakuituun sekä vitamiineihin ja kivennäisaineisiin. Syömällä 4 palaa runsaskuituista leipää saadaan leivän kuitupitoisuudesta riippuen kokoon 7-18 g kuitua.

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita: suositellulla kasvisten ja hedelmien määrällä, puoli kiloa päivässä, saadaan kuitua noin 9 g. Vaikka kasvisten ”kuitupottia” täydentäisi pähkinöillä ja siemenillä, jotka ovat hyviä kuidun lähteitä, kertyy suositellusta määrästä (30 g / pvä) kuitua lisää kuitenkin vain 3 grammaa.