K-Citymarket Lappeenranta on Vuoden 2020 Leipäkauppa

14.2.2020


Vuoden 2020 Leipäkaupaksi on valittu K-Citymarket Lappeenranta, jonka kauppiaina toimivat Ari ja Miia Piiroinen. Valinnan teki Suomen Leipuriliitto ry paikallisyhdistyksineen nyt jo 24. kerran. Tänä vuonna valinta tehtiin hypermarkettien ja tavaratalojen sarjassa.

Vuoden Leipäkaupan valitsi raati, johon kuuluivat elintarvikeasiantuntija Anna Salminen, Päivittäistavarakauppa ry, toiminnanjohtaja-päätoimittaja Laura Hyvärinen Elintarviketieteiden Seura ry, toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry sekä toimitusjohtaja Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry.

Raadin mukaan K-Citymarket Lappeenrannan valikoimassa on runsaasti paikallisten leipomoiden leipiä ja leivonnaisia ja niiden lisäksi hyvä valikoima myös alueellisten ja valtakunnallisten leipomoiden tuotteita. Myymälässä on myös Fazer Leipomoiden jauholeipomo, jonka tuotteet täydentävät valikoimaa. Tuotteet on suurimmaksi osin valmistettu Suomessa, mikä on Vuoden Leipäkauppa -kilpailussa tärkeä arvostelukriteeri.

Raati kävi tutustumassa kaikkiin neljään kilpailun finalistikauppaan tammi-helmikuussa ennalta ilmoittamattomana ajankohtana. Kolme muuta finalistikauppaa olivat K-Citymarket Järvenpää, Minimani Kokkola ja Prisma Limingantulli Oulu. Jokaisella finalistikaupalla oli omat vahvuutensa, mutta voittajasta valintaraati oli yksimielinen.  

Valintaraati antoi K-Citymarket Lappeenrannan leipäosastolle kiitosta tuotteiden esillepanosta ja kalusteiden asettelusta, jotka houkuttelivat ostamaan leipää ja tutkimaan valikoimaa. Tuoreus oli käsinkosketeltavaa ja osa tuotteista oli aamulla vielä lämpimiä raadin saapuessa paikalle. Myös kausituotteet olivat leipäosastolla hyvin esillä. Gluteenittomat tuotteet löytyivät lähettyvillä olevalta Gluteeniton maailma -osastolta, jonne ohjattiin leipäosaston hyllyillä olevilla kylteillä.

K-Citymarket Lappeenrannan leipäosasto oli siisti, tuotteille on sopivat kalusteet ja eri tuotekategorioita varten on selkeät kyltit. Erityiskiitoksen valintaraadilta saivat paikallisista tuotteista kertovat Lähiruokaa Meilt Päi -hyllynreunakyltit. Asiakkaiden mielenkiintoa osastolla herätellään myös erilaisilla info-kylteillä, kuten esimerkiksi Rieskan tarinalla, Tuunattavat-kyltillä, Viikon leivällä ja Täysjyvän terveysinfolla. Raadin mukaan nämä pienet tarinat myyntikalusteissa tekevät elämyksellisen leipäosaston, jossa on suuri (leipä)sydän mukana.  Osastolla on väljyyttä ja suhteellisen matalat kalusteet, joten koko osaston pystyy hahmottamaan helposti. Asiakkaiden käyttöön tarkoitettu leivän siivutuskone on mukava lisä Itä-Suomessa, jossa limppu on pääasiallinen leipämuoto.

Vuoden Leipäkaupan valinta käynnistyi jo syksyllä, kun Suomen Leipuriliiton paikallisyhdistykset nimesivät kukin omalta alueeltaan parhaaksi leipäkaupaksi katsomansa päivittäistavarakaupan. Ehdokkaat julkistettiin lokakuussa ja jokainen ehdokaskauppa sai leipäosastolleen ”Ehdolla Vuoden 2020 Leipäkaupaksi” -kyltin.

Kuluttajat ja ehdokkaiksi asetetut myymälät saivat vaikuttaa Vuoden Leipäkaupan valintaan. Kuluttajat osallistuivat valintaan äänestämällä suosikkikauppaansa Facebookissa. Ehdokkaaksi asetettuja myymälöitä puolestaan pyydettiin lähettämään Suomen Leipuriliitolle perustelut ja video/kuvia siitä, miksi juuri heidän kauppansa tulisi valita Vuoden Leipäkaupaksi. Esiraati kävi läpi perustelut ja kuluttajien kommentit ja valitsi niiden perusteella neljä finalistia.

Vuoden 2020 Leipäkauppa julkistettiin Lappeenrannassa 14.2.2020. Leipäosaston hoitaja Minna Koistinen palkittiin kultamitalilla. Kultamitalit ja kunniakirjan ottivat vastaan kauppiaat Ari ja Miia Piiroinen. Palkinnot jakoivat Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen sekä leipomoyrittäjä Simo Vainikka lappeenrantalaisesta Rikkilän Leipä Oy:stä. Vainikka on voittajakaupan ehdokkaakseen valinneen Kaakkois-Suomen Leipomoyrittäjät ry:n puheenjohtaja.  Yhdistys on yksi Suomen Leipuriliiton neljästätoista paikallisyhdistyksestä.

Vuoden Leipäkauppa -kilpailu järjestetään nykyisin kahdessa sarjassa. Joka toinen vuosi kilpailussa ovat mukana pienemmät päivittäistavarakaupat ja joka toinen vuosi hypermarketit ja tavaratalot. Viime vuonna Vuoden Leipäkaupaksi valittiin K-Supermarket Arabia Helsingistä pienempien päivittäistavarakauppojen sarjassa.