Leipätiedotuksen tiedote: Viikolla 37 vietetään LEIPÄVIIKKOA! Tämän vuoden teema muistuttaa tärkeästä ja terveellisestä kuidusta
4.9.2020
Ravintokuitu on kasvin syötävä osa, joka ei hajoa ruuansulatuksessa eikä imeydy ohutsuolessa. Hyviä kuidun lähteitä ovat etenkin viljatuotteet, palkokasvit, kasvikset, hedelmät ja pähkinät. Täysjyväleipää voidaan kutsua kuitupitoisimmaksi kasvikunnan tuotteeksi, onhan se leivottu kuitupitoisesta viljasta. "1-2 palaa runsaskuituista leipäpalaa sisältää kuitua saman verran kuin viisi porkkanaa tai viisi ruukkua lehtisalaattia", vertailee Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen. "Kuiduilla on niin paljon hyviä vaikutuksia terveyteemme ja hyvinvointiimme, että sen monipuolisesta saannista kannattaa pitää huolta", hän toteaa. On siis tärkeää syödä sekä viljakuituja että kasvisten, marjojen ja hedelmien kuituja. Niillä on terveyden kannalta erilaiset vaikutukset ja niiden mukana saadaan paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kuitua pitäisi syödä vähintään 25-35 grammaa päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu, sillä suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on vain 20-22 g /vrk. Ilman viljatuotteita on hankala saada riittävästi kuitua ja pelkillä kasviksilla on vaikea täyttää päivittäistä kuitutavoitetta. "Alin kuitutavoite täyttyy syömällä kolme kiloa sekasalaattia, mikä on melkoinen urakka", toteaa Virtanen. Ruoat, jotka sisältävät runsaasti kasviperäistä kuitua, ovat myös hyviä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Kuitumäärä on siis hyvä ruoan monipuolisuuden mittari. Kuidun terveysvaikutukset: • Parantaa suoliston hyvinvointia. Suoliston toiminnalla on havaittu olevan yhteys mielialoihin. • Suojaa suolistosyövältä • Kauran ja ohran beetaglukaani-kuitu alentaa kolesterolia • Tasaa verensokerin vaihtelua aterian jälkeen • Auttaa painonhallinnassa • Edistää sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä Testaa kuidunsaantisi https://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/kuitutesti.html https://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/fibertest.html |