Maku ja terveellisyys ykköskriteereitä leivän valinnassa

26.8.2021

Leivän suosio perustuu sen hyvään makuun. Kuluttajista yli 60 % kertoo leivän maun olevan yksi merkittävimmistä leipävalintaan vaikuttavista tekijöistä. Tämä käy ilmi Leipätiedotuksen teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta.

Myös erilaiset terveysnäkökohdat saavat kuluttajan ojentamaan kättään leipähyllyn suuntaan. Suomalaiset ovat kärryillä hyvin täysjyvästä saatujen terveysetujen päälle, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. Meillä ymmärretään ilahduttavan hyvin täysjyväviljan yhteys suoliston terveyteen, sen vaikutukset sydän- ja verisuonitauteihin sekä hiilihydraattien merkitys aivoille.

Ruisleipä leipähyllyn suosikki

Suosituimmat leivät suomalaisessa ruokapöydässä on tehty rukiista ja kaurasta. Ruispalaleivät ovat jo tovin olleet valintojen kärjessä. Kauraleipä on kuitenkin kivunnut jo melkein ruisleivän rinnalle. Ja näkeehän sen myös leipähyllyn tarjonnasta – nyt on tarjolla paljon enemmän erilaisia kauraleipiä kuin muutama vuosi sitten, Mensonen kommentoi. Tutkimuksen mukaan leipien terveellisyyttä arvioitaessa ruisleipä koetaan kuitenkin edelleen selkeästi terveellisimmäksi. Kolmen kärjen täydentävät täysjyväleipä sekä kauraleipä.

Pyydettäessä arvioimaan, mitkä annetuista ruokavaihtoehdoista kuuluvat suomalaiseen ruokapöytään, ei voittajista ole epäselvyyttä; ruisleipä ja kaurapuuro ovat ykkösiä. Ruisleivän saama arvostus kokonaistuloksissa on erittäin vahva: yli 90 % vastaajista totesi sen kuuluvan oleellisesti ruokakulttuuriimme.

Koronapandemia on lisännyt leivän kulutusta

Lähes joka viides kuluttaja toteaa, että leivän kulutus on kasvanut pandemian myötä. Eri vastaajaryhmiä vertailtaessa leivän kulutus on kasvanut vahvimmin talouksissa, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia, alle 40-vuotiaiden joukossa, sekä erityisruokavaliota noudattavien joukossa. Ihmiset ovat kiinnittäneet pandemian aikana hieman enemmän huomiota leipähävikkiin ja leivän terveellisyyteen kuin aiemmin.

Suomalaisista 65 prosenttia syö vähintään 3 viipaletta leipää päivässä. Erityisen hyvin leipä maistuu yli 40-vuotiaille vastaajille, jotka syövät leipää keskimäärin enemmän kuin alle 40-vuotiaat. Kuusi kymmenestä vastaajasta ostaa leipää vähintään kaksi kertaa viikossa tai useammin.

 

Tutkimuksen tekijä: Crowst Oy