Kilpailut kotimaassa

Vasemmalla hopealle sijoittunut Elonen Oy Leipomon joukkue, keskellä voittajat Konditoria pH7 Oy:stä ja oikealla Linkosuon Leipomon pronssijoukkue.

Konditoria pH7 Oy:n joukkue vei kultaa leipomoalan SM-joukkuekilpailussa

 

Leipomoalan SM-joukkuekilpailu käytiin Tampereella ja Kangasalla 13.-14.9.2022. Kilpailu ratkesi 14.8.2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa Elintarviketeollisuus 2022 messuilla, jossa voittajaksi kohosi tuusulalaisen Konditoria pH7 Oy:n joukkue. Siinä kilpailivat Alexandre Vogt ja Artem Storozhenko. Toinen sija meni jämsäläisen Elonen Oy Leipomon joukkueelle, jonka kilpailijat olivat Katri Mäkinen ja Mika Järvinen. Kolmanneksi tuli tamperelainen Linkosuon Leipomo Oy joukkueella Tiia Bister ja Tytti Tukiainen.

SM-joukkuekilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Kilpailussa valmistettiin ruokaleipää, välipalatuote sekä konditoriatuote/tuotelajitelma. Viimeksi mainitun teema oli ’Revontulien Suomi’. Ruokaleivät ja välipalatuotteet valmistettiin jo tiistaina 13.9.2022 Kangasalla, Tampereen seudun ammattiopiston Kangasalan toimipisteessä. Konditoriatuote/tuotelajitelma teemalla ’Revontulien Suomi’ valmistettiin yleisön edessä Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikkona 14.9.2022. Kaikkia tuotteita valmistettiin kuudellekymmenelle hengelle.

Kaikki kilpailutuotteet eli siis myös Kangasalla valmistetut ruokaleivät ja välipalatuotteet, arvioitiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikkona 14.9.2022. Tuotteista arvioitiin maku, ulkonäkö, innovatiivisuus ja resepti. Arvioinnin tekivät kilpailun tuomarit, jotka olivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa toimivia, leipomon käytännön työt hallitsevia ammattilaisia. Nämä yhteistyökumppanit olivat Condite Oy, Finnbakels Oy, Leipurin Oy, Mauste-Sallinen Oy ja Valio Oy. Muut yhteistyökumppanit olivat Tampereen Messut Oy ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipiste. Kilpailun päätuomarina toimi leipomokonsultti Mika Parviainen Valio Oy:stä.

 

 

Jännittävä SM-joukkuekilpailu Kangasalla ja Tampereella 13.-14.9.2022

 

Viiden leipomon kaksihenkiset joukkueet kilpailevat leipomoalan SM-joukkuekilpailussa syyskuussa Tampereella. Yleisön edessä joukkueet valmistavat konditoriatuotteita Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikkona 14.9.2022. Kannattaa tulla paikalle seuraamaan ja jännittämään, minkä leipomon edustajista ’leivotaan’ tällä kerralla Suomen mestarit!

SM-joukkuekilpailun järjestää  Suomen Leipuriliitto yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Mukaan ovat ilmoittautuneet joukkueet seuraavista leipomoista:

Konditoria pH7 Oy, Tuusula

Leipomo Juuri Oy, Riihimäki

Elonen Oy Leipomo, Jämsä

Pulla-Pirtti Oy, Oulu

Linkosuon Leipomo Oy, Tampere

Kilpailussa valmistetaan ruokaleipää, välipalaleivonnainen sekä konditoriatuote/tuotelajitelma. Kilpailu toteutetaan kahtena päivänä, joista ensimmäisenä eli tiistaina 13.9.2022 joukkueet valmistavat ruokaleivän ja välipalatuotteen Tampereen seudun Kangasalan toimipisteessä. Nämä tuotteet kuljetetaan yleisön nähtäviksi  Elintarviketeollisuus 2022 -messuille Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseem, jossa joukkueet valmistavat konditoriatuotteet/tuotelajitelman keskiviikkona 14.9.2022 alkaen kello 11. Kilpailun säännöt alempana tällä sivulla.

Kaikki kilpailutuotteet eli siis myös Kangasalla valmistetut ruokaleivät ja välipalatuotteet, arvioidaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikkona 14.9.2022. Tuotteista arvioidaan maku, ulkonäkö, innovatiivisuus ja resepti. Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa toimivat, leipomon käytännön työt hallitsevat ammattilaiset.  Yhteistyökumppanit ovat Condite Oy, Finnbakels Oy, Leipurin Oy, Mauste-Sallinen Oy ja Valio Oy sekä Tampereen Messut Oy ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipiste. Päätuomarina toimii Mika Parviainen, Valio Oy.

 

KILPAILUN SÄÄNNÖT

Leipomoalan SM-joukkuekilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vuonna 2022 kilpailu- ja muina tapahtumapaikkoina toimivat Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipiste sekä Elintarviketeollisuus 2022 -messut Tampereen Messu ja urheilukeskuksessa. Kilpailupäivät ovat tiistai 13.9.2022 ja keskiviikko 14.9.2022.

Kilpailu on Suomen Leipuriliittoon kuuluvien leipomoiden ja konditorioiden välinen ja jokainen osallistuva leipomo/konditoria lähettää kilpailuun kahden kilpailijan joukkueen. Leipomoiden samoin kuin yhteistyökumppaneiden logot saavat olla vapaasti esillä kilpailussa, esimerkiksi joukkueiden työvaatteissa, tuotteiden esittelypöydillä tai kilpailuosastoilla. Joukkueet kilpailevat omissa työasuissaan.

Kilpailussa valmistetaan ruokaleipää, välipalaleivonnainen sekä konditoriatuote.  Kilpailu käydään kahtena päivänä ja kilpailuaikaa on yhteensä seitsemän tuntia, josta ruokaleipään ja välipalaleivonnaiseen neljä tuntia, konditoriatuotteeseen kolme tuntia. Ruokaleipä ja välipalaleivonnainen valmistetaan Tampereen seudun ammattiopiston Kangasalan toimipisteessä tiistaina 13.9.2022 kello 15-19.

Konditoriatuote tehdään Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla keskiviikkona 14.9.2022 klo 11-14. Tätä ennen, siis 14.9. aamulla, joukkueet kuljettavat ruokaleivän ja välipalatuotteen Kangasalta Tampereen Messu- ja urheilukeskukseen. Siellä joukkueet asettelevat valmiit tuotteet näyttelypöydälle, joka on varattu jokaiselle joukkueelle kilpailualueella. Kun tämä on tehty, joukkueet valmistautuvat kilpailun konditoriatuoteosuuteen, joka alkaa kello 11.00. HUOM. Kaikki tuotteet arvioidaan Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla 14.9.2022, siis myös Kangasalla valmistetut ruokaleivät ja välipalatuotteet.

Kaikki kilpailutyöt voidaan harjoitella etukäteen ja joukkueet valmistavat ne valitsemallaan työnjaolla, mutta kuitenkin siten, että kummankin joukkueen jäsenen on osallistuttava työskentelyyn. Kaikista kilpailutöistä on oltava näkyvissä resepti kilpailupaikalla tuomaristoa varten. Kaikkien kilpailutuotteiden on oltava syötäviä, myös koristeiden. Kilpailutuotteiden on oltava uusia, eli ne eivät ole olleet markkinoilla ennen kilpailua.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa olevat, leipomon käytännön työt hallitsevat ammattilaiset.

Joukkueet tuovat mukanaan kaikki tuotteiden raaka-aineet sekä tarvittavat työvälineet sekä pienkoneet. Koululla on leipomiseen tarvittavat koneet ja laitteet (uunit, nostatuskaapit, taikinakoneet ym.), mutta messujen kilpailualue on varustettu vain kylmälaittein (jääkappi ja pakastin).

 

KILPAILUTUOTEKATEGORIAT

Ruokaleipä:
- valmistetaan yksi noin 4 kilon taikina
- tehdään taikinasta kahta erilaista tuotetta, joiden paino, muoto ym. vapaa
- tuotteen on sisällettävä kauraa
- raskin/esitaikinan saa tuoda kilpailupaikalle valmiina

Välipalaleivonnainen
- vapaavalintainen suolainen tai makea vegaaninen leivonnainen
- tuotteita valmistetaan 60 hengelle

Konditoriatuote/tuotelajitelma:
- tuote/tuotelajitelma, joka valmistetaan 60 hengelle
- teema: Revontulien Suomi
- vapaavalintainen kokonaisuus teemaa heijastaen
- tuotteen/tuotelajitelman pohjat saa tuoda valmiina kilpailupaikalle, mutta muutoin tuote/tuotelajitelma on valmistettava kilpailupaikalla
- kaikkien käytettävien koristeiden on oltava syötäviä ja ne on valmistettava kilpailun aikana kilpailupaikalla

Ruokaleipä ja välipalaleivonnainen valmistetaan Kangasalan koululla. Konditoriatuote/tuotelajitelma valmistetaan messukeskuksessa. Välipalaleivonnaisen voi viimeistellä messukeskuksessa.

ARVOSTELU

- kaikki tuotteet arvostellaan Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa
- jokainen tuomari arvioi tuotteista maun, ulkonäön, innovatiivisuuden ja reseptin
- arviointiasteikko kunkin ominaisuuden kohdalla on 1-10 pistettä
- maksimipistemäärä yhdelle tuotekategorialle yhdeltä tuomarilta on siis 40 pistettä
- joukkueen kaikkien kolmen tuotekategorian yhteenlaskettu maksimipistemäärä yhdeltä tuomarilta on siis 3 x 40 eli 120 pistettä

Tasapistetilanteessa voittaa se joukkue, jolla on paremmat yhteispisteet ruokaleivästä ja konditoriatuotteesta. Mikäli tämän jälkeen pistetilanne on edelleen tasan, voittaa se joukkue, joka on saanut paremmat pisteet välipalatuotteesta. Jos tämänkin jälkeen pisteet ovat tasan, lasketaan yhteen joukkueen kaikkien tuotteiden ulkonäköpisteet. Voittaja on se joukkue, jolla tämä ulkonäköpistemäärä on korkein.

 

Kilpailun yhteistyökumppanit: Tampereen Messut Oy, Tampereen Seudun ammattiopisto Tredu Kangasalan toimipiste, Condite Oy, Finnbakels Oy, Leipurin Oy, Mauste-Sallinen Oy ja Valio Oy.