Kilpailut kotimaassa

Leipomoalan SM-joukkuekilpailu 13.-14.9.2022 Kangasalla ja Tampereella

 

TERVETULOA MUKAAN!

 

Leipomoalan SM-joukkuekilpailussa mitellään ensi syyskuussa Tampereella Elintarviketeollisuus-messujen yhteydessä syyskuussa. Kilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen ja toivotammekin kaikki Leipuriliiton jäsenyritykset tervetulleiksi kilpailemaan!

SM-joukkuekilpailun valmistelut olivat hyvässä vauhdissa jo vuoden 2020 alussa, mutta koronan vuoksi kilpailu jouduttiin peruuttamaan. Myös Elintarviketeollisuus-messut, joiden yhteydessä kilpailun piti olla, peruttiin tuolloin. Nyt messut pidetään 14.-15. syyskuuta 2022. Samassa yhteydessä järjestetään myös Leipomoalan SM-joukkuekilpailu 13.-14. syyskuuta.

Kilpailu on leipomoiden välinen ja siinä kilpailevat leipomoiden kaksihenkiset joukkueet. Kukin joukkue valmistaa kilpailussa tuotteita kolmessa sarjassa, jotka ovat ruokaleipä, välipalatuote ja konditoriatuote. Kaikki tuotteet voidaan harjoitella etukäteen ja ne valmistetaan kilpailussa joukkueiden valitsemalla työnjaolla. Kilpailuaikaa on yhteensä seitsemän tuntia, josta ruokaleivälle ja välipalatuotteelle neljä tuntia, konditoriatuotteelle kolme tuntia.

Kilpailu käydään kahtena päivänä ja kahdessa eri paikassa. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteessä tehdään ensin ruokaleipä ja välipalatuote tiistaina 13. syyskuuta. Seuraavana päivänä keskiviikkona 14. syyskuuta joukkueet kuljettavat ruokaleivän ja välipalatuotteen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen Elintarviketeollisuus 2022 -messuille, jossa tehdään konditoriatuote. Messuilla myös arvioidaan kaikki kolme kilpailutuotetta ja palkitaan voittajat. Kilpailussa palkitaan kolme parasta joukkuetta.

Tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa olevat, leipomon käytännön työt hallitsevat ammattilaiset.

Yhteistyökumppaneita ovat Condite Oy, Finnbakels Oy, Leipurin Oy, Mauste-Sallinen Oy ja Valio Oy sekä lisäksi Tampereen Messut Oy ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipiste.

Mukaan mahtuu enintään kahdeksan joukkuetta/leipomoa ilmoittautumisjärjestyksessä, joten kannattaa ilmoittautua nopeasti. Myös niiden, jotka jo 2020 ehtivät ilmoittautua, on ilmoittauduttava uudelleen.

Ilmoittautumiset ottaa vastaan Leipuriliitossa Kati Sinda osoitteessa kati.sinda@leipuriliitto.fi tai numerossa 050 330 5661.

 

KILPAILUN SÄÄNNÖT

Leipomoalan SM-joukkuekilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vuonna 2022 kilpailu- ja muina tapahtumapaikkoina toimivat Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipiste sekä Elintarviketeollisuus 2022 -messut Tampereen Messu ja urheilukeskuksessa. Kilpailupäivät ovat tiistai 13.9.2022 ja keskiviikko 14.9.2022.

Kilpailu on Suomen Leipuriliittoon kuuluvien leipomoiden ja konditorioiden välinen ja jokainen osallistuva leipomo/konditoria lähettää kilpailuun kahden kilpailijan joukkueen. Leipomoiden samoin kuin yhteistyökumppaneiden logot saavat olla vapaasti esillä kilpailussa, esimerkiksi joukkueiden työvaatteissa, tuotteiden esittelypöydillä tai kilpailuosastoilla. Joukkueet kilpailevat omissa työasuissaan.

Kilpailussa valmistetaan ruokaleipää, välipalaleivonnainen sekä konditoriatuote.  Kilpailu käydään kahtena päivänä ja kilpailuaikaa on yhteensä seitsemän tuntia, josta ruokaleipään ja välipalaleivonnaiseen neljä tuntia, konditoriatuotteeseen kolme tuntia. Ruokaleipä ja välipalaleivonnainen valmistetaan Tampereen seudun ammattiopiston Kangasalan toimipisteessä tiistaina 13.9.2022 kello 15-19.

Konditoriatuote tehdään Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla keskiviikkona 14.9.2022 klo 11-14. Tätä ennen, siis 14.9. aamulla, joukkueet kuljettavat ruokaleivän ja välipalatuotteen Kangasalta Tampereen Messu- ja urheilukeskukseen. Siellä joukkueet asettelevat valmiit tuotteet näyttelypöydälle, joka on varattu jokaiselle joukkueelle kilpailualueella. Kun tämä on tehty, joukkueet valmistautuvat kilpailun konditoriatuoteosuuteen, joka alkaa kello 11.00. HUOM. Kaikki tuotteet arvioidaan Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla 14.9.2022, siis myös Kangasalla valmistetut ruokaleivät ja välipalatuotteet.

Kaikki kilpailutyöt voidaan harjoitella etukäteen ja joukkueet valmistavat ne valitsemallaan työnjaolla, mutta kuitenkin siten, että kummankin joukkueen jäsenen on osallistuttava työskentelyyn. Kaikista kilpailutöistä on oltava näkyvissä resepti kilpailupaikalla tuomaristoa varten. Kaikkien kilpailutuotteiden on oltava syötäviä, myös koristeiden. Kilpailutuotteiden on oltava uusia, eli ne eivät ole olleet markkinoilla ennen kilpailua.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa olevat, leipomon käytännön työt hallitsevat ammattilaiset.

Joukkueet tuovat mukanaan kaikki tuotteiden raaka-aineet sekä tarvittavat työvälineet sekä pienkoneet. Koululla on leipomiseen tarvittavat koneet ja laitteet (uunit, nostatuskaapit, taikinakoneet ym.), mutta messujen kilpailualue on varustettu vain kylmälaittein (jääkappi ja pakastin).

 

KILPAILUTUOTEKATEGORIAT

Ruokaleipä:
- valmistetaan yksi noin 4 kilon taikina
- tehdään taikinasta kahta erilaista tuotetta, joiden paino, muoto ym. vapaa
- tuotteen on sisällettävä kauraa
- raskin/esitaikinan saa tuoda kilpailupaikalle valmiina

Välipalaleivonnainen
- vapaavalintainen suolainen tai makea vegaaninen leivonnainen
- tuotteita valmistetaan 60 hengelle

Konditoriatuote/tuotelajitelma:
- tuote/tuotelajitelma, joka valmistetaan 60 hengelle
- teema: Revontulien Suomi
- vapaavalintainen kokonaisuus teemaa heijastaen
- tuotteen/tuotelajitelman pohjat saa tuoda valmiina kilpailupaikalle, mutta muutoin tuote/tuotelajitelma on valmistettava kilpailupaikalla
- kaikkien käytettävien koristeiden on oltava syötäviä ja ne on valmistettava kilpailun aikana kilpailupaikalla

Ruokaleipä ja välipalaleivonnainen valmistetaan Kangasalan koululla. Konditoriatuote/tuotelajitelma valmistetaan messukeskuksessa. Välipalaleivonnaisen voi viimeistellä messukeskuksessa.

ARVOSTELU

- kaikki tuotteet arvostellaan Elintarviketeollisuus 2022 -messuilla Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa
- jokainen tuomari arvioi tuotteista maun, ulkonäön, innovatiivisuuden ja reseptin
- arviointiasteikko kunkin ominaisuuden kohdalla on 1-10 pistettä
- maksimipistemäärä yhdelle tuotekategorialle yhdeltä tuomarilta on siis 40 pistettä
- joukkueen kaikkien kolmen tuotekategorian yhteenlaskettu maksimipistemäärä yhdeltä tuomarilta on siis 3 x 40 eli 120 pistettä

Tasapistetilanteessa voittaa se joukkue, jolla on paremmat yhteispisteet ruokaleivästä ja konditoriatuotteesta. Mikäli tämän jälkeen pistetilanne on edelleen tasan, voittaa se joukkue, joka on saanut paremmat pisteet välipalatuotteesta. Jos tämänkin jälkeen pisteet ovat tasan, lasketaan yhteen joukkueen kaikkien tuotteiden ulkonäköpisteet. Voittaja on se joukkue, jolla tämä ulkonäköpistemäärä on korkein.

 

Kilpailun yhteistyökumppanit: Tampereen Messut Oy, Tampereen Seudun ammattiopisto Tredu Kangasalan toimipiste, Condite Oy, Finnbakels Oy, Leipurin Oy, Mauste-Sallinen Oy ja Valio Oy.