PM-kilpailut Suomessa 2014

Kondiittorimaajoukkueen muodostivat Vilppu Hänninen (vas.) ja Tuomo Pynnönen Konditoria pH7 Oy:stä. Valmentajana toimii pH7 Oy:n yrittäjä Toni Rantala.
Leipurimaajoukkueen muodostivat Tytti Tukianen (vas.), Katri Mäkinen ja Meiju Petrelius. Takarivissä valmentaja Veli-Matti Ahvenharju (vas.) sekä Kimmo Virtanen ja Kai Renlund Leipurin Oy:stä, jonka koeleipomossa joukkue myös harjoittelee.

 

Pohjoismaiden väliset leipureiden ja kondiittoreiden mestaruuskilpailut pidettiin Tampereella 8.-10.10.2014 NordicFood NordicPack -messutapahtuman yhteydessä Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Järjestäjinä toimivat Tampereen Messut ja Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen.

Mukana Pohjoismaista olivat  isäntämaa Suomen lisäksi Ruotsi, Norja ja Tanska. Leipomoalan PM-kilpailut on järjestetty tätä ennen jo kolme kertaa, viimeksi Tanskassa, jossa Suomi nappasi mestaruuden. Konditoria-alan PM-kilpailut järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Kilpailurupeaman Tampereella aloittivat kondiittorit, jotka kilpailivat keskiviikkona 8.10.2014 Kahdeksan tunnin aikana he valmistivat kolmenlaisia petit fours-leivoksia, suklaa-lautasjälkiruoka sekä kolmikerroksinen hääkakku.  Töiden teema oli Romantic. Jokaisen maan joukkueessa oli kaksi kondiittoria. Lisäksi jokainen osallistujamaa lähetti paikalle tuomarin.

Suomen kondiittorijoukkueen muodostivat Vilppu Hänninen ja Tuomo Pynnönen, jotka molemmat työskentelevät Konditoria pH7 Oy:ssä Tuusulassa.  Joukkueen valmentajana ja kilpailun tuomarina toimi  Toni Rantala Konditoria pH7 Oy:stä.

Leipurit astuivat kilpailuareenalle kondiittoreiden jälkeen 9. ja 10.102014.  Leipureiden kilpailutöiden teemana oli pohjoismainen luonto. Kolmihenkisistä leipurijoukkueista ensimmäisenä urakkansa aloittivat taitotyön tekijät torstaina 9.10.2014. Suomen joukkueen taitotyön teki Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo.  Aikaa työn tekemiseen oli kuusi tuntia. Leipätaitotyössä pitää käyttää vähintään neljää erilaista taikinaa ja neljäsosan taitotyöhön käytetystä taikinasta tule olla hiivataikinaa. Vaikka leipätaitotyöstä ei arvioida makua, se tulee kilpailun sääntöjen mukaan valmistaa kokonaan syötävistä raaka-aineista ja sen värityksessä saa olla vain ”leivän värejä” eli valkoista, mustaa, ruskeaa ja harmaata. Taitotyön pohjan tulee olla kooltaan 1 x 1 metriä, mutta sen korkeutta ei ole määritelty.

Perjantaina 10.10.2014 olivat vuorossa muut leipureiden kilpailutyöt eli ruokaleivät ja kahvileivät. Suomen ruokaleivät leipoi Meiju Petrelius, Leipurin Oy ja kahvileivät Tytti Tukiainen, Linkosuon Leipomo Oy. Ruokaleipäsarjassa leivotaan neljä erilaista ruokaleipää: patonkeja ja kateleipiä sekä yksi raskituksella eli juurella nostatettu leipä. Neljäs leipä on ns.yllätysleipä, johon osa raaka-aineista arvotaan paikan päällä. Kahvileipäsarjassa tuotteina olivat perinteiset croissantit ja briossit sekä pullat ja viinerit. Croissanteja tehdään sekä perinteisiä sarven muotoisia että suklaatäytteisiä.

Joukkueen valmentajana ja kilpailun tuomarina toimi Veli-Matti Ahvenharju, Royal Bakery Oy. Joukkue on harjoitellut yhdessä pääasiassa Valion Nastolan koeleipomossa sekä Leipurin Oy:n koeleipomossa Vantaalla.

Valio toimi Leipurimaajoukkueen yhteistyökumppanina