Suomen Leipuriliitto ry 125 vuotta 17.3.2025 - Leipomoyritysten edunvalvontaa vuodesta 1900

17.3.2025

Suomen Leipuriliiton perustamiskokouksen osanottajat Helsingin Seurahuoneella 17.3.1900. Eturivissä pöydän takana istuva parrakas herra on liiton ensimmäinen puheenjohtaja Karl Magnus Brondin. Ylärivissä vasemmalla on Suomen vanhimman toiminnassa olevan leipomon Ekberg 1852 Oy Ab:n Fridolf Ekberg.
Suomen Leipuriliiton perustamiskokouksen osanottajat Helsingin Seurahuoneella 17.3.1900. Eturivissä pöydän takana istuva parrakas herra on liiton ensimmäinen puheenjohtaja Karl Magnus Brondin. Ylärivissä vasemmalla on Suomen vanhimman toiminnassa olevan leipomon Ekberg 1852 Oy Ab:n Fridolf Ekberg.

Suomen Leipuriliitto ry (jäljempänä Leipuriliitto) perustettiin 17.3.1900 ajamaan leipomoalan yritysten asiaa, kun suunnitteilla oli ehdotus uudeksi leipomotyölaiksi. Helsinkiläiset leipurimestarit kutsuivat leipomotyönantajia koolle Helsinkiin 15.-17.3.1900 pohtimaan leipomotyölakiesitystä. Kokouksen kolmantena päivänä päätettiin perustaa valtakunnallinen ”Suomen Leipurin- ja Konditorin-Ammatin Harjoittajain liitto”. Sen ensimmäinen puheenjohtaja oli helsinkiläinen leipurimestari Karl Magnus Brondin (Brondinin Höyryleipomo) ja tällä hetkellä puheenjohtajana toimii mikkeliläinen Anttu Rautio, Kotileipomo Siiskonen Oy.

Leipuriliiton perustamisen taustalla ollut leipomotyölaki, joka tuli voimaan Venäjän tsaarin vahvistamana vuonna 1909, kumottiin lopullisesti 1.3.2025. Näin tuon lain 116-vuotinen historia tuli samalla päätökseen.

Vuonna 1933 liiton vuosikokouksessa päätettiin ottaa käyttöön uusi lyhyempi nimi Suomen Leipuriliitto ry. Leipuriliiton kruunupäinen rinkeli otettiin käyttöön vuonna 1935. Liiton oma lehti, Leipuri, perustettiin jo vuonna 1903 ja se ilmestyy edelleen alan ainoana ammattilehtenä Suomessa.

Leipuriliitto on ajanut leipomo- ja konditoriayritysten etuja perustamisestaan lähtien, siis jo 125 vuoden ajan. Liiton tehtävänä on toimia jäsentensä edunvalvojana työsuhteisiin, työlainsäädäntöön, työehtosopimuksiin, elintarvikelainsäädäntöön ja elinkeinopolitiikkaan liittyvissä asioissa. Edunvalvonnan lisäksi Leipuriliitto edistää leipomoalan arvostusta ja näkyvyyttä mm. olemalla mukana Leipätiedotus ry:n toiminnassa, Vuoden Leipäkauppa -kilpailulla sekä leipomoalan erilaisilla ammattitaitokilpailuilla. Leipuriliiton toimintaan kuuluvat myös jäsenistölle suunnatut koulutustilaisuudet sekä ammatilliset matkat kansainvälisille leipomo- ja konditoria-alan messuille. Leipuriliitto on jäsenenä kolmessa leipomoalan kansainvälisessä järjestössä sekä pohjoismaisten leipomoalan liittojen muodostamassa Nordiska Rådet -yhteistyöfoorumissa.

Koko historiansa ajan Leipuriliiton jäseniä ovat voineet olla kaiken kokoiset leipomo- ja konditoria-alan yritykset, päinvastoin kuin monessa Euroopan maassa, joissa teollisilla ja käsityövaltaisilla leipomoilla on omat toisistaan erilliset liittonsa. Jäsenrakenne on säilynyt monipuolisena myös alan rakennemuutosten keskellä, vaikka kaksi Suomen suurinta leipomoa eivät ole tällä hetkellä liiton jäsenenä.

Kotimaassa tärkein jokavuotinen tapahtuma ovat liiton vuosikokous ja kesäpäivät eli Leipuripäivät. Tämä vuosikokouksen ympärille kehittynyt viikonlopputapahtuma on lajissaan ainutlaatuinen ja kokoaa yhteen joka vuosi 400-500 leipomoalan ammattilaista ja alan yhteistyökumppania. Tänä vuonna Leipuripäivät pidetään Helsingissä Kalastajatorpalla 14.-17. elokuuta ja samalla juhlitaan Leipuriliiton 125-vuotista taivalta.

Leipuriliiton ylin päättävä elin on vuosikokous ja juoksevia asioita hoitaa liiton toimisto hallituksen antamien linjausten mukaisesti. Hallituksen ohella liiton toimintaan vaikuttaa valtuuskunta, joka perustettiin vuonna 1967. Valtuuskunnan muodostavat Leipuriliiton 13 paikallisyhdistyksen puheenjohtajaa. Liiton toimisto on Helsingin Pasilassa.