Whole Grains for Health -seminaari Finlandia-talossa 5.11.2013
6.11.2013
Täysjyväviljatutkimuksen kansainvälinen huippujoukko kokoontui Helsinkiin marraskuun alussa pohtimaan täysjyväviljojen terveyshyötyjä. Kokouksen yhteydessä 5.11.2013 järjestetyssä kaikille avoimessa ”Whole grains for Health” -seminaarissa täysjyväviljaan perehtyneet tutkijat kertoivat meneillään olevista tutkimuksista ja siitä, mikä heitä työssään innostaa. ”Suomi on täysjyväviljojen tutkimuksissa edelläkävijämaa kansainvälisestikin katsottuna. Meillä on tutkittu paljon niin ruista kuin kauraakin ja näiden terveysvaikutuksia. Meillä on myös paljon teknologista osaamista”, kertoo akatemiaprofessori Kaisa Poutanen VTT:ltä. Hän on ollut mukana erilaisissa kansainvälisissä täysjyväviljan ja viljan kuidun merkitystä Mikä tutkijoita kiinnostaa juuri nyt? Viljan ympärillä on vielä paljon tutkimatonta, mikä pitää tutkijat viljatuotteiden parissa: - Ruisleivän poikkeuksellinen, terveydelle edullinen insuliinivaste. Mistä se johtuu ja mikä on tuotteen rakenteen merkitys tässä? - Kylläisyyden säätely ja mielihyvän merkitys - Viljan raskituksen hyödyntäminen Täysjyvävilja on yhteydessä erittäin moneen myönteiseen terveysasiaan. ”Täysjyväviljaa syövillä ihmisillä on todettu olevan mm. vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä tiettyjä syöpiä. He lihovat vähemmän ja seuranta-aikana myös kuolleisuus on heidän keskuudessaan pienempää. Tämä näyttö on kiistatonta”, Helsingin Viljassa on kuidun lisäksi muutakin hyvää. Se sisältää mm. kivennäisaineita, vitamiineja ja bioaktiivisia aineita, ja kenties jotain sellaista, mitä emme vielä tunne. Viljan kuituja ja muita hyviä ravintoaineita on nimenomaan täysjyvätuotteissa. Eri viljojen erilaiset ominaisuudet ja terveyshyödyt saadaan parhaiten käyttöön syömällä vaihtelevasti eri viljalajeja.
http://www.youtube.com/watch?v=yvapXhiMYGg Kaisa Poutasen haastattelu: http://youtu.be/uUlyjhsT3wo Mikael Fogelholmin haastattelu: http://www.youtube.com/watch?v=bzXtZ7UwKkU
|