Hannu Salovaara valittiin Agronomiliiton Vuoden Vaikuttajaksi

29.10.2015

Professori Hannu Salovaara on Suomen viljateknologian isä. Hän on toiminut alan ensimmäisenä professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 1987 lähtien ja edistänyt ratkaisevalla tavalla tieteenalansa tietämystä ja osaamista. Salovaara on kehittänyt aktiivisesti viljaan liittyviä innovaatioita ja toiminut kiinteässä yhteistyössä yritysmaailman kanssa. Salovaara näkee, että toiminnan lähtökohdat ja tarpeet tulevat aina yhteiskunnasta.

Työssään professori Hannu Salovaara on ollut mukana lukuisissa tutkimus- ja työryhmissä. Lähtökohdat ja tavoitteet ovat usein olleet käytännönläheisiä ja hyvinvointia edistäviä, kuten tutkimukset kauran soveltuvuudesta keliaakikoille tai beetaglukaanin kolesterolia alentavasta vaikutuksesta.  Kuluttajille tutuimpia ovat vuonna 1996 markkinoille tuodut Yosa® kauratuotteet. Tuoteinnovaation taustalla on professori Salovaaran monivuotinen tutkimustyö.

Hannu Salovaara on toiminut alusta asti Helsingin yliopistoon vuonna 1977 perustetun uuden oppiaineen, viljateknologian parissa: ensin ensimmäisenä assistenttina, sitten apulaisprofessorina ja vuodesta 1987 viljateknologian ensimmäisenä professorina. Hän on kouluttanut koko maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta valmistuneen viljateknologien ammattikunnan ja pitänyt poikkeuksellisella tavalla yhteyttä entisiin opiskelijoihinsa myös heidän valmistumisensa jälkeen.  

Lähes 40 vuotta kestäneen yliopistouransa jälkeen Hannu Salovaara jäi eläkkeelle kesäkuussa 2015, mutta aikoo jatkaa luennoitsijana ja alan toimijana jatkossakin.  Maan hallituksen leikkaukset kohdistuvat voimakkaasti myös Helsingin yliopistoon. Henkilökuntaa vähennetään ja opetuksen järjestäminen vaikeutuu. Hannu Salovaaraa huolestuttaa erityisesti pienten, mutta kokonaisuuden kannalta tärkeiden oppiaineiden tulevaisuus.

Hannu Salovaara on suorittanut maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1977 ja väitellyt tohtoriksi (elintarvikekemia ja -teknologia) vuonna 1983.  Hän on toiminut monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä luottamustoimissa ja tiedeyhteisöjen jäsenenä, sekä julkaissut useita kirjoja ja toimitettuja julkaisuja. Tutkimustyö on poikinut mm. 3 patenttia sekä Tasavallan Presidentin Inno-Suomi  -palkinnon (Yosa -tiimille).

Agronomiliiton Vuoden Vaikuttaja on valittu vuodesta 1988 lähtien. Hannu Salovaaralle luovutetaan tunnustuksen lisäksi Nordean ja Agronomiliiton lahjoittama 1700 euron stipendi.