Leipomoalan SM 2011
Ruokaleivän, kahvileivän ja konditorian Suomen yksilömestaruudet ratkottiin lokakuussa 2011. Tässä kilpailussa ruokaleipä- ja kahvileipäsarjojen Suomen mestarit saavat Vuoden Leipuri -tittelin, konditoriasarjan Suomen mestarista tulee puolestaan Vuoden Kondiittori.
Loppukilpailu järjestettiin Tampereella Elintarviketeollisuus 2011 -ammattimessujen yhteydessä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messupäivät olivat 26.-28. lokakuuta 2011 ja leipomoalan SM-finaalit järjestettiin seuraavasti:
- ruokaleipä ja konditoria torstaina 27.10.2011 alkaen kello 10
- kahvileipä perjantaina 28.10.2011 alkaen kello 10
Vuoden 2011 SM-kilpailun ruokaleipäsarjan voitti Timo Kyllinen, Timo Kyllinen Oy, Puolanka. Kahvileipäsarjan voitti Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo, Jämsä. He saivat Vuoden Leipuri -tittelit. Konditoriasarjan Suomen mestaruuden voitti Veli-Matti Ahvenharju, Helsingin palvelualojen oppilaitos, Helsinki. Hänestä tuli näin Vuoden Kondiittori.
Loppukilpailun jokaisessa sarjassa oli tehtävä oman harjoitellun tuotteen lisäksi myös pakollinen tuote. Se ilmoitettiin kilpailijoille viikkoa ennen finaalia. Kilpailijoiden on laadittava pakolliselle tuotteelle resepti ja valmistusohje. Tähän tuotteeseen tarvittavat raaka-aineet varaa kilpailupaikalle kilpailun järjestäjä. Kilpailijat saivat myös luettelon käytettävissä olevista raaka-aineista, joita kaikkia ei ole kuitenkaan pakko käyttää.
Loppukilpailussa kilpailuaika oli kaikissa sarjoissa neljä tuntia.
Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden palveluksessa olevat leipomoalan käytännön tehtävät hallitsevat ammattilaiset eli ammattituomarit. Kilpailussa oli ammattituomareiden lisäksi tuomareina myös yhteistyökumppaneiden edustajia, jotka arvostelivat vain tuotteiden näyttävyyttä/ulkonäköä ja makua. Nämä ns. ulkonäkö- ja makutuomarit näkevät vain numeroidut valmiit tuotteet, eivätkä ole seuraamassa tuotteiden valmistusta. Samasta yrityksestä on kuitenkin kussakin kilpailussa vain yksi tuomari.
Samaa arvosteluasteikkoa käytetään sekä alku- että loppukilpailussa.
Sama asteikko on käytössä sekä harjoitellussa että pakollisessa työssä. Enimmillään kilpailija voi saada työstään ammattituomarilta 80 pistettä ja ulkonäkö- ja makutuomarilta 60 pistettä.
Yhteistyökumppanit:
Condite Oy: Cortex Oy; Helsingin Mylly Oy; Finnbakels Oy; Kauppamyllyjen Yhdistys ry; Fazer Mylly, Helsingin Mylly Oy, Kinnusen Mylly Oy, Ravintoraisio Oy ja Myllyn Paras Oy; Leipurin Oy; Mauste-Sallinen Oy; Ravintoraisio Oy; Suomen Sokeri Oy; Suomen Hiiva Oy; Oy Roberts Ab ja Valio Oy.


