Rinkeli Grand Prix 2015

Rinkeli Grand Prix on ammattioppilaitosten nuorisoasteen leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, johon voivat osallistua alle 23-vuotiaat opiskelijat. Mukana ollaan kolmihenkisin joukkuein, kahden opiskelijan ja opettajan voimin. Opettaja ei kuitenkaan saa osallistua käytännön työskentelyyn kilpailun aikana. Kilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa Helsingin Mylly Oy:n, Leipurin Oy:n, Mauste-Sallinen Oy:n, Oy Roberts Ab:n ja Valio Oy:n kanssa.  Kilpailu oli järjestyksessään kahdeskymmeneskuudes (26.), eli sitä on järjestetty yli neljännesvuosisadan ajan.

Tänä vuonna Rinkeli GP järjestettiin Pietarsaaressa Optimassa ja siihen osallistui joukkue viidestätoista ammatillisesta oppilaitoksesta. Voiton vei hämeenlinnalaisen Ammattiopisto Tavastian joukkue, jossa leipoivat Jaana Kemppinen ja Grace Dee opettaja Minna Koskelan valmentamina. Toiseksi tuli Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hepolamminkadun toimipisteen joukkue Veera Heikkilä ja Saara Pietilä opettajanaan Hanna Oinonen. Kolmannen sijan otti rovaniemeläinen Lapin ammattiopisto joukkueella Sanna Keskipalosaari ja Jasmi Ylisirniö. Opettajana toimi Esa Rantakeisu.

Rinkeli-kilpailussa mitataan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Kukin joukkue valmistaa neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta, joista kummastakin toinen on pakollinen ja toinen vapaavalintainen. Kilpailun vaativuutta lisää se, että pakolliset tuotteet paljastetaan kilpailijoille vasta kilpailua edeltävänä iltana.  Vapaavalintaisia tuotteita joukkueet voivat harjoitella etukäteen.

Tuomarit arvostelevat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotetaan pakollisten tuotteiden osaamista.  Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden edustajat. Päätuomarina toimi Tapio Viikinniemi (Valio Oy) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tommi Lönnqvist (Helsingin Mylly Oy), Irja Jokinen (Oy Roberts Ab), Hannu Ahonen (Leipurin Oy) ja Curt Lindqvist (Mauste-Sallinen Oy). Suomen Leipuriliiton edustajana tuomaristossa toimi Ulf Fagerudd luotolaisesta Ab Bageri R. Fagerudd Leipomo Oy:stä.

Pakolliset tuotteet suunnittelee kilpailun tuomaristo, joka tällä kerralla oli valinnut kahvileiväksi kristallipullan. Pullia piti valmistaa annetun ohjeen ja mallin mukaan kaksikymmentäneljä kappaletta. Pakollinen konditoriatuote oli puolestaan kermavaahdolla päällystetty pääsiäiskakku, joita tehtiin kaksi kappaletta. Vapaavalintaisissa tuotteissa kilpailijat valmistavat yhtä laatua konditoriatuotteita ja yhtä laatua makeita, hiivalla nostatettuja kahvileipätuotteita, kumpaakin kahdellekymmenelle hengelle.