Nordic Championship 2012

Suomen leipurimaajoukkue PM-kilpailuissa Oslossa kilpailutuotteiden äärellä. Vasemmalla kahvileipien tekijä Jari Viljamaa, Harjun Leipomo Oy, Kokkola, keskellä taitotyöstä vastannut Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo, Jämsä ja oikealla ruokaleipien leipoja Joachim Wunsch, Fazer Leipomot Oy, Helsinki.

 

 

Suomen leipurimaajoukkue pronssille leipomoalan PM-kilpailuissa

Suomen Leipuriliiton leipurimaajoukkue leipoi hienosti pronssille viime viikon lopulla Norjassa pidetyissä Pohjoismaiden välisissä leipomoalan mestaruuskilpailuissa. Tiukassa kilpailussa voitto meni Tanskaan,
Ruotsi tuli toiseksi ja isäntämaa Norja jäi neljänneksi.

Kilpailussa kolmihenkiset joukkueet valmistivat kahden päivän aikana ruokaleipiä, kahvileipiä ja leipätaitotyön. Suomen joukkueessa taitotyön teki Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo, Jämsä. Ruokaleivät leipoi Joachim Wunsch, Fazer Leipomot Oy, Helsinki ja kahvileipien tekemisestä vastasi Jari Viljamaa, Harjun Leipomo Oy, Kokkola. Joukkuetta valmensi Kai Renlund, VAASAN Oy, Kotka.  Kai Renlund toimi Suomen edustajana myös kilpailun tuomaristossa.

Leipätaitotyö tehtiin ensimmäisenä kilpailupäivänä ja aikaa sen tekemiseen oli kuusi tuntia. Työ piti valmistaa vähintään neljästä erilaisesta taikinasta ja se tuli tehdä kokonaan syötävistä raaka-aineista. Suomen joukkueen Katri Mäkisen upea taitotyö kuvasi suomalaiskansallista juhannusyötä kokkoineen ja saunakiuluineen, laitureineen ja lumpeenkukkineen.

Ruokaleivät ja kahvileivät leivottiin toisena kilpailupäivänä ja niiden tekemiseen oli aikaa seitsemän tuntia. Ruokaleipiä tehtiin kilpailussa neljää erilaista ja yhteen niistä, yllätysleipään, osa raaka-aineista arvottiin kilpailua edeltävänä päivänä. Suomen leiväntekijän Joachim Wunschin mainiossa yllätysleivässä maistuivat juusto ja yrtit. Niin ikään kahvileipiä tehtiin kilpailussa neljää erilaista; briosseja, croissantteja, viinereitä ja pullia. Suomen kahvileipätaituri Jari Viljamaa toi tuotteisiin suomalaisia aromeja maustamalla pullan puolukalla ja viinerin vadelmalla ja mustikalla.

Kilpailussa palkittiin jokaisen tuotesarjan parhaat ja lisäksi jaettiin voitto kokonaiskilpailussa. Kilpailu oli tiukka ja erot joukkueiden välillä olivat pieniä. Koko kilpailun voittajaksi kohonnut Tanska voitti kaksi sarjaa, taitotyön ja kahvileivät. Parhaat ruokaleivät teki Ruotsi.
 

Viime vuonna samat neljä maata mittelivät mestaruudesta Tukholmassa ja silloin voittoon ylsi Ruotsin joukkue. Suomi saavutti silloinkin pronssitilan.

Leipomoalan Pohjoismainen mestaruuskilpailu järjestettiin Oslossa Bako-messujen yhteydessä 26.-27.10.2012. Mukana olivat Pohjoismaista Suomi, Ruotsi, Tanska ja isäntämaa Norja.

Valio Oy toimii Suomen leipurimaajoukkueen yhteistyökumppanina.