Viime vuonna ruuan hinta nousi 9 prosenttia edellisvuodesta - nyt hinnat taittumassa

17.1.2024

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan ruuan (elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat) hinta nousi viime vuonna vuositasolla keskimäärin 9,0 prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Keskimääräinen inflaatio vuonna 2023 oli 6,2 prosenttia. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnan vuosimuutos oli huipussaan viime vuoden helmikuussa, 16,3 prosenttia. Näin kertoo PTT tiedotteessaan.

Tämän jälkeen hintojen nousuvauhti on hidastunut; joulukuussa ruuan hinta nousi vuoden takaisesta 2,3 prosenttia, kuukausimuutos oli -0,92 prosenttia, eli ruoka maksoi keskimäärin joulukuussa hieman vähemmän kuin marraskuussa. Sekä euroalueella että EU:ssa keskimäärin ruuan hinnan nousu jatkui viime vuonna vielä nopeampana kuin Suomessa.

Kahdessa vuodessa ruuan hinta on noussut noin viidenneksen.  Tuoteryhmittäin ja tuotteittain nähtiin jo loppuvuodesta erisuuntaista hintakehitystä. Lihan päätuoteryhmässä vuosimuutos kääntyi negatiiviseksi marraskuussa, mutta viljatuotteet ja leipä -tuoteryhmässä sekä maitotuotteissa hintojen nousu jatkui yhä vuoden lopulla.

Tänä vuonna ruuan hintakehityksen odotetaan maltillistuvan. Alkuvuonna nähdään edelleen erisuuntaista hintamuutosta tuoteryhmittäin ja tuotteittain. PTT julkaisee ruuan hintaennusteensa maaliskuun lopulla maa- ja elintarviketalouden suhdanne-ennusteen yhteydessä.