Savolaiselle mustikkakukolle nimisuoja
23.5.2025
Savolainen mustikkakukko on saanut EU:n Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) -nimisuojan. Suojaus perustuu mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena. Piirakan erityispiirteenä on umpinainen rakenne, joka erottaa sen tavanomaisista marjapiirakoista. Vuokaan tehdyn leivonnaisen marjat pysyvät myös mehevinä umpinaisen rakenteen takia. Erikoisuutena on myös pääosin ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte. Nimisuojan hakijana olivat ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Savolaisen mustikkakukon vaaleanruskea kuori on rapea ja maultaan makea. Kostea täyte on maultaan raikas ja väriltään tumman sininen. Leivonnaisen muoto vaihtelee pyöreästä suorakaiteen muotoiseksi. Savolainen mustikkakukko nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta. Savolaisessa mustikkakukossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö. Savolainen mustikkakukko on valittu Mikkelin pitäjänruuaksi vuonna 1984. Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote. Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3700 nimitystä. Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.
|