Leipomo- ja konditoriayrittäjät kokoontuivat 14.8.-17.8.2025 Leipuripäivillä Helsingissä

18.8.2025

Suomalaiset leipomo- ja konditoriayrittäjät sidosryhmineen kokoontuivat 14.8.-17.8.2025 pitämään 125. vuosikokoustaan ja kesäpäiviään eli Leipuripäiviä Hotelli Hilton Kalastajatorpalle Helsinkiin lähes 500 osallistujan voimin. Tapahtuma oli jälleen kerran hieno osoitus yhteisöllisyydestä, joka on ollut leipomo- ja konditoria-alan yritysten voimavara nyt jo 125 vuoden ajan. Leipomoiden ja konditorioiden yrittäjät perheenjäsenineen eri puolilta Suomea kokoontuivat viettämään yhteistä viikonloppua, jossa tärkeänä lisämausteena olivat myös alan yhteistyökumppanit; raaka-aineiden, pakkausten ja koneiden ym. toimittajat. Leipuriliiton pitkäaikaisia perinteitä kuvaa se, että Leipuriliiton vuosikokous ja kesäpäivät on järjestetty Helsingissä viiden vuoden välein vuodesta 1900 lähtien, paitsi vuonna 1905, jolloin vuosikokous järjestettiin Sortavalassa (ja vuonna 1904 Helsingissä). Tänä vuonna Suomen Leipuriliitto ry järjesti Leipuripäivät yhteistyössä Etelä-Suomen Leipomoyrittäjät ry:n kanssa, joka on yksi Leipuriliiton kolmestatoista paikallisyhdistyksestä. 

Leipuripäivät aloitettiin torstaina 14.8.2025 ammatillisella seminaarilla. Perjantaina 15.8.205 oli leipuripäivävieraille järjestetty monipuolista oheisohjelmaa koko päivän ajan. Lauantaina 16.8.2025 aamupäivällä pidetyssä Leipuriliiton vuosikokouksessa juhlapuheen piti Kesko Oyj:n päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli ja vuosikokouspuheen Leipuriliiton puheenjohtaja Anttu Rautio (Kotileipomo Siiskonen Oy). Leipuripäivät huipentuivat lauantain juhlaillalliseen, jossa paikallaolijoita viihdyttivät muun muassa mentalisti Viljo Haapamäki sekä StepUp Dancers-ryhmä. 

Leipuriliiton puheenjohtaja Anttu Rautio nosti vuosikokouspuheessaan esille positiivisina asioina muun muassa työmarkkinoilla tehdyt uudistukset ja suomalaisen leipäkulttuurin rikkauden. Huolenaiheina olivat yleinen maailmantilanne ja Suomen talouden heikkous, joilla on väistämättä oma vaikutuksensa myös leipomoalan yritysten tulevaisuuteen. Rautio muistutti, että tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin mukaan maassamme toimi kesäkuussa 2025 yhteensä 708 leipomo- ja/tai konditoriayritystä. Leipomoalalla on siis tilastojen mukaan edelleen varsin paljon yrityksiä. Tältä osin on kuitenkin syytä huomioida, että tuon samaisen tilaston mukaan Suomessa on vain 187 leipomoa ja konditoriaa, joiden liikevaihto on yli 400 000 euroa ja vain 116 leipomoa ja konditoriaa, joiden liikevaihto on yli 1 miljoona euroa. Tuo kertoo paljon leipomo- ja konditoria-alan yritysten todellisesta tilanteesta, joka ei näytä erityisesti pienempien yritysten osalta niin kovin ruusuiselta.

Leipuriliiton 125. vuosikokouksessa lauantaina 16.8.2025 tehtiin myös henkilövalintoja, kun liiton hallintoon valittiin hallituksen varapuheenjohtaja ja valtuuskunnan puheenjohtajat:

•                        Hallituksen varapuheenjohtajaksi vuodelle toimikaudelle 2026-2028 Helmi Tyykiluoto (Putaan Pulla Oy), Oulu.

•                        Valtuuskunnan puheenjohtajaksi valittiin Kari Meltovaara (Leipomo Rosten Oy), Turku

•                        Valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi valittiin Heikki Lankoski (Ullan Pakari Oy), Pori.

Valtuuskunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikausi on vuoden mittainen eli ns. vuosikokouksesta vuosikokoukseen.