Neljäs polvi kajaanilaisen Pekka Heikkisen leipomon toiminnan ohjaksiin

19.11.2015

Leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkinen & kumpp. on yrityskauppojen myötä siirtynyt neljännen sukupolven käsiin. Sisarukset Juuso ja Kaisa Marin ovat ostaneet liiketoiminnan äidiltään Kaija Marinilta ja jatkavat yli satavuotista leipomoperinnettä Kajaanissa uudella otteella.

Juuson ja Kaisa ovat olleet jo vuosia aktiivisesti yrityksen toiminnassa: leipomassa, myymässä, oppimassa ja kehittämässä yritystä äänekkääseen ja iloiseen tyylinsä.

– Kun on elänyt yrittäjämäistä elämää leipuriperheessä, vetovastuun saaminen tuntuu itse asiassa aika helpottavalta. On mahtavaa saada viimein sanoa, että olen yrittäjä, Kaisa Marin kuvailee tunnelmiaan.

– Meillä on oma-aloitteinen ja tekevä porukka, jolla haluamme tehdä paljon hyviä tuotteita ja saada aikaan reipasta ja iloista sutinaa. Koko kylän leipomossa pitää olla makua ja meininkiä, lupaa leipomon toimitusjohtajaksi siirtyvä Juuso Marin.

Vuodesta 1913 lähtien toiminut leipomo työllistää tänä päivänä yhteensä 22 ammattilaista: myyjiä, kondiittoreita, leipureita, paistajia ja pakkaajan. Leipomossa on vahva käsityöperinne, kaikki leivät tehdään käsin alusta loppuun. Tuotteista tunnetuimpia ovat puu-uunileipä, tervaleipä, pullat ja kakut. Puu-uuni lämpiää Kajaanin keskustassa joka päivä ja sen lämmitykseen tarvitaan vuosittain 200 pinokuutiota koivua.

– Jään hyvillä mielin sivummalle leipomon toiminnasta, mutta kyllähän tässä pitää vielä hieman pitää suitsista kiinni, ettei homma lähde ihan laukalle, toteaa Kaija Marin pilke silmäkulmassa.

Leipomossa sukupolvenvaihdos näkyy leipäpuodin ja kahvilan uudistustöinä ensi vuoden alussa. Uudistustyö tehdään niin henkilökunnalta kuin asiakkailta saatujen kehitysideoiden pohjalta. Tavoitteena on lisätä kahvilan asiakaspaikkoja, laajentaa tuotevalikoimaa sekä tarjota uutta tilaa kokous- ja juhlakäyttöön.

Juuso Marin on Kalle Virtasen kanssa pyörittänyt kahden vuoden ajan Kahvila Murusta Kajaanissa. Kalle Virtasen aloittaessa uudessa työssään tammikuun 2016 alusta jää kainuulaista kahvilaelämää virkistänyt Murunen tauolle. Toiminnalle haetaan kuitenkin jatkajaa.