Rinkeli Grand Prix 2018:n voitto Turun ammatti-instituutille

10.2.2018

Turun ammatti-instituutin voittajajoukkueessa kilpailivat Alisa Narsakka ja Oskari Takkinen. Keskellä opettaja Arja Korhonen-Masalin.
Turun ammatti-instituutin voittajajoukkueessa kilpailivat Alisa Narsakka ja Oskari Takkinen. Keskellä opettaja Arja Korhonen-Masalin.

Vuoden 2017 Rinkeli Grand Prix -kilpailun voitti Turun ammatti-instituutin joukkue, jonka muodostivat opiskelijat Alisa Narsakka ja Oskari Takkinen opettaja Arja Korhonen-Masalinin johdolla. Toiseksi kilpailussa tuli Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan joukkue Jenni-Mari Rantanen ja Heidi Lehtinen opettajanaan Reijo Heinonen. Pronssitilan nappasivat helsinkiläisen Stadin ammattiopiston opiskelijat Sofia Oranen ja Silja Laukkanen opettaja Jarmo Nygårdin johdolla.

Kilpailu käytiin lauantaina 10.2.2018 Turun ammatti-instituutin järjestämänä ja siihen osallistui yhteensä 10 joukkuetta ammattioppilaitoksista ympäri maata. Rinkeli Grand Prix on ammattioppilaitosten nuorisoasteen leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, johon voivat osallistua alle 23-vuotiaat opiskelijat. Mukana ollaan kolmihenkisin joukkuein, kahden opiskelijan ja opettajan voimin. Opettaja ei kuitenkaan saa osallistua käytännön työskentelyyn kilpailun aikana. Kilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa Helsingin Mylly Oy:n, Leipurin Oyj:n, Mauste-Sallinen Oy:n, Finnbakels Oy:n ja Valio Oy:n kanssa.  Kilpailulla on pitkät perinteet, sillä tänä vuonna se oli järjestyksessään jo kahdeskymmenes yhdeksäs (29.).

Rinkeli-kilpailussa mitataan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Kukin joukkue valmistaa viiden tunnin aikana neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta, joista kummastakin toinen on pakollinen ja toinen vapaavalintainen. Vapaavalintaisia tuotteita joukkueet voivat harjoitella etukäteen. Pakolliset tuotteet paljastettiin kilpailijoille kolme päivää ennen kilpailua.  Ne suunnittelee kilpailun tuomaristo.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden edustajat. Päätuomarina toimi Mika Parviainen (Valio Oy) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tommi Lönnqvist (Helsingin Mylly Oy), Joachim Wunsch (Finnbakels Oy), Hannu Ahonen (Leipurin Oyj) ja Curt Lindqvist (Mauste-Sallinen Oy). Suomen Leipuriliiton edustajana tuomaristossa toimi leipomoyrittäjä Rauno Ruoho, Kosken Leipomo Oy. Tuomarit arvostelevat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotetaan pakollisten tuotteiden osaamista.

Pakollisena kahvileipänä tehtiin Laskiaispulla ja pakollinen konditoriatuote oli Banaani-kermakakku. Vapaavalintaisissa tuotteissa kilpailijat valmistivat yhtä laatua konditoriatuotteita ja yhtä laatua makeita, hiivalla nostatettuja kahvileipätuotteita, kumpaakin kahdellekymmenelle hengelle.