Fazerin Ksylitolitehdas voitti ETL:n Tähtiteko 2020 -kilpailun

30.11.2020

Elintarviketeollisuusliiton Tähtiteko 2020 -kilpailulla haettiin vuoden merkittävintä suomalaista elintarviketekoa. Kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä Vuoden Suomalainen Elintarvike, mutta uuden vuosikymmenen vaihtuessa sen sektoria laajennettiin kaikkiin elintarvikealalla vaikuttaneisiin innovatiivisiin tekoihin, jotka ovat vieneet alaa eteenpäin ja nostaneet sitä myönteisesti esiin.

Voittajaehdokkaaksi sai ilmoittaa ruoka- tai juomatuotteeseen liittyvän uuden tuoteinnovaation, pakkauksen, tutkimuksen tai julkaisun, markkinointikampanjan tai muun elintarvikealaan liittyvän teon. Ehdokas sai olla myös vaikka alalla positiivisesti vaikuttanut henkilö.

Kilpailuun tuli 37 ehdotusta, joista asiantuntijaraati valitsi kuusi finalistia. Voittajaksi nousi Fazer Lifestyles Foodsin ksylitolitehdas, jonka tuotanto käynnistyy Lahdessa keväällä 2021. Kyseessä on maailman ensimmäinen kauran kuoresta ksylitolia valmistava tuotantolaitos. Se saa raaka-aineensa yrityksen omasta tuotannosta hyödyntämällä samalla tontilla sijaitsevan myllyn sivuvirtoja ja on siten erinomainen esimerkki modernista kiertotaloudesta elintarviketeollisuudessa.

Kilpailuraadin puheenjohtajana maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä perusteli voittajan valintaa sillä, että ksylitolitehdas on vakuuttava innovaatio, jollaisia Suomi tarvitsee vahvistamaan kestävää kasvua ja ihmisten hyvinvointia. Tehdas tuo työpaikkoja ja työllistää myös välillisesti. Hankkeeseen sisältyy suuri kansainvälistymis- ja vientipotentiaali, sillä kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta - puhtautensa ja laatunsa ansiosta kovassa nosteessa olevasta kaurasta - valmistetun ksylitolin uskotaan herättävän paljon kiinnostusta maailmanmarkkinoilla.