Leipätiedotus ry: Leipäviikolla keskitytään kuituun

7.9.2015

Leipäviikkoa vietetään 7.-13.9.2015 ja tänä vuonna keskitymme erityisesti kuituun. Ruokien kuitumäärissä on suuria eroja. Suomalaisten paras kuitulähde on viljatuotteet, erityisesti täysjyväleipä. Pelkästään ruisleivästä saadaan Suomessa enemmän kuitua kuin kaikista vihanneksista, marjoista ja hedelmistä yhteensä. Kuitua on eniten viljan kuoriosissa ja välittömästi kuoren alla. Myös vaaleamman leivän kuitupitoisuus voi olla korkea taikinaan lisätyn leseen tai jyvärouheen ansiosta.

Kuitua tulisi saada päivittäin vähintään 25 - 35 grammaa. Päivän kuituannos kannattaa koostaa sekä viljan että kasvisten kuidusta, sillä näin saadaan erilaisten kuitujen hyödyt hyväksi. Kuitupitoinen ruoka sisältää runsaasti myös vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vain kohtuudella energiaa.Ravinnon kuitumäärä onkin hyvä ruokavalion monipuolisuuden mittari.

Taulukko 1. Kuituvertailu

100 g tuotetta

Kuitua

jälkiuuni ruisleipä

15,2 g

porkkana

2,5 g

omena kuorineen

2 g

kurkku

0,7 g

peruna kuorineen

0,8 g

jäävuorisalaatti

1 g

sekasalaatti   (salaatti, tomaatti kurkku) 

1,1g

 

Taulukko 2. Ravintokuidun fysiologiset vaikutukset

Vaikutus-
kohta

Fysiologinen teho

Mahdollinen terveysvaikutus

Suu

Lisää ruoan pureskelun tarvetta ja syljen eritystä.
Laimentaa ruokamassaa.

Suojaa hammasmädältä.
Pitää ikenet terveinä.

Mahalaukku

Aktivoi mahahapon ja ruoansulatushormonien eritystä.
Hidastaa ruokasulan tyhjentymistä mahalaukusta ohutsuoleen.

Pitää kylläisenä.
Ehkäisee ylensyöntiä ja lihomista.

Ohutsuoli

Säätelee suolen pH:ta.
Lisää ruokasulan viskositeettia, mikä hidastaa hiilihydraattien hajoamista ja ravintoaineiden imeytymistä.

Tasaa aterianjälkeistä verensokeripitoisuuden nousua.

Paksusuoli

Sitoo vettä, lisää suolen sisällön ja ulosteen määrää ja nopeuttaa suoliston toimintaa. Sitoo haitallisia aineita, kuten kolesterolia, ja erittää ne ulosteiden mukana pois elimistöstä. Fermentoituu erilaisiksi aineenvaihduntatuotteiksi.

Ehkäisee ummetusta.
Laskee veren kolesterolipitoisuutta.
Muuttaa sappihappojen aineenvaihduntaa suotuisaan suuntaan.
Pienentää rinta- ja paksusuolisyövän riskiä

 

 

Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoteollisuuden yhteinen tiedotusyksikkö. Leipätiedotuksen tarkoitus on vahvistaa leivän ja leipomotuotteiden myönteistä mielikuvaa viestinnällisin keinoin hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.