Opas leipomoiden jauhopölyn parempaan hallintaan

13.4.2012

Opas leipomoiden jauhopölyn parempaan hallintaan

Jauhopöly altisteena on vanha tuttu ja paljon tutkittu, mutta toimenpiteet jauhopölylle altistumisen vähentämiseksi eivät ole olleet riittäviä. Leipomoiden jauhopölyn hallintaan on nyt kehitetty uusi menetelmä, joka kuvataan Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen juuri julkistamassa Pölyt pois yhteistyöllä -oppaassa.
Pölyt pois! -menetelmässä jauhopölyongelma pyritään saamaan leipomoissa kuriin motivoimalla ja ohjaamalla henkilöstöä kehittämään yhdessä työmenetelmiä ja vähentämään jauhopölyongelmaa osana työn kehittämistä. Menetelmässä jauhopölyongelmaa tarkastellaan leipomoiden toimintajärjestelmän tasolla. Siinä on hyödynnetty työn kehittämisen oppeja ja keinoja yhdistettynä pölynhallinnan osaamiseen.
Jauhopölyaltistumisen vähentämiseen toi haastetta myös haitalliseksi tunnetun pitoisuuden, HTP-arvon, alentaminen vuonna 2007. Jauhopölyn haitalliseksi tunnettua pitoisuutta tarkistettiin ja HTP8h-arvo alennettiin 5 mg/m3:sta 2 mg/m3:aan. Tavoitteeseen päästään käytännössä vain kehittämällä jauhopölynhallintaa järjestelmällisesti.
Jauhopölylle altistumista on saatu tutkimusten mukaan vähentymään kohdepoisto- ja pölynpoistojärjestelmien avulla. Jauhopölyn ongelmavyyhti on jokaisessa leipomossa omanlaisensa ja jauhopölyn pitoisuuden vähentäminen alle 2 mg/m3 vaatii leipomossa yleensä moneen asiaan puuttumista: tarvitaan esimerkiksi kansia ja kohdepoistoja, oikeita työtapoja, vähän pölyävien raaka-aineiden valintaa.
Ongelman ratkaisuun ei ole yhtä ylivertaista hyvää käytäntöä. Ratkaisun avaimet löytyvät omassa leipomossa tapahtuvasta yhteisestä työn kehittämisestä.

Julkaisu: Pölyt pois yhteistyöllä – Vähennä jauhopölyä leipomossa
Arto Säämänen, Riikka Ruotsala, Päivi Piispanen, Tomi Kanerva
Työturvallisuuskeskus, Työterveyslaitos
2012, 53 sivua, 22111, 9 euroa
Opas löytyy linkistä: www.ttk.fi/julkaisut/uudet_julkaisut

Pölyt pois! -menetelmä sisältää kehittämisprosessin eri vaiheisiin soveltuvia työkaluja
• Pölytutka-juliste jauhopölytilanteen yhteiseen arviointiin ja seurantaan leipomossa
• Pölyt pois -kortit ratkaisujen kehittämiseen leipomotyön pölyävämpiin työvaiheisiin, ja ne sisältävät myös keskeiset periaatteet jauhopölyn torjuntaan
• Kolme arviointikorttia auttavat arvioimaan kehittämistyössä syntyneitä ratkaisuja sekä suunnittelemaan ratkaisujen toteuttamista.

Työkalut löytyvät osoitteesta: http://www.tyoturvallisuuskeskus.fi/toimialat/elintarviketeollisuus/polyt_pois_yhteistyolla_-_vahenna_jauhopolya_leipomossa