Viipurilainen kotileipomo perustaa ruisakatemian

14.5.2018

Viipurilainen kotileipomo perustaa Ruisakatemian ja viitoittaa tulevaisuutta rukiin tiellä. Ruisakatemiaan rakennetaan eritasoisia ja -pituisia sekä sisäisiä että kaikkien tarjolle tulevia koulutusohjelmia, työpajatoimintaa, tiedottamista. Rukiin ympärille rakennetaan matkailutuote, jotta mahdollisimman moni pääsee kokeilemaan, oppimaan ja konkreettisesti leipomaan perinnettä. Työtä on tarkoitus tehdä tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Viipurilaisen kotileipomon Teppo Ylä-Hemmilän mukaan ajatus Ruisakatemiasta on monen sattuman summa.

- Vuosien saatossa meille on kertynyt paljon osaamista, mutta olemme myös kohdanneet lukuisia haasteita. Viimeisimpänä haaste saada hyviä ja innokkaita leipureita töihin Viipurilaiselle. Ruisakatemia on yksi tapa onnistua rekrytoimaan parasta talenttia.

 Rekrytoinnin lisäksi akatemialla on visio: tehdä Asikkalasta maailman ruispääkaupunki.

- Ruisakatemian missio on periyttää ruisleipäosaamista sukupolvilta toisille. Puhun monikossa, sillä en halua tämän olevan vain minun ja kotona kasvavan sukupolven asia, Ylä-Hemmilä painottaa.

- Ruisleipäosaamisesta Suomessa tulee huolehtia. Se on kansallisruokamme. Ruisakatemia on konkreettinen toimenpide perinteen säilyttämiseksi ja käsin leivotun ruisleivän arvostuksen nostamiseksi tasolle, jonka se ansaitsee.

Miten akatemia sitten ihan oikeasti rakentuu? Kaikki alkaa seinistä: Viipurilaisen kotileipomon tulevan laajennusosan suunnittelu on käynnissä ja rakentaminen ajoittuu näillä näkymin syksylle 2019. Lisäksi meneillään on koulutusohjelman valmistelu, joka testataan Viipurilaisen kotileipomon työntekijöillä

- Luomme tietopaketteja raaka-aineista, juurileivonnasta ja muista oleellisista asioista, jotka vaikuttavat hyvän leivän syntyyn. Vaihdamme myös kokemuksia alan sisällä toimivien pioneerien kanssa ja tuotteistamme ruisleipäkursseja. Tämä on meille strategisesti iso linjaus ja haastaa myös meitä kehittymään entistä paremmiksi. Asiantuntijuus tulee ansaita, joten valmistelemme tämän huolella, Teppo Ylä-Hemmilä toteaa.

Viipurilainen kotileipomo on lähes kolminkertaistanut liikevaihtonsa vuonna 2013 aloitetun sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Voimakas kasvu on toteutunut leipomalla herkullista lähileipää ja viestimällä siitä onnistuneesti. Viipurilaisen kotileipomon liikevaihto vuonna 2013 oli 866 000 € ja vuoden 2018 ennustettu liikevaihto on noin 3 miljoonaa euroa.